Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Fitore Pacoli poručila je da lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji sada želi da postane predsednik, nije valjano obavljao ni funkciju premijera.

Pacoli je istakla da razume želju lidera ABK da postane predsednik, ali da je “država iznad zadovoljstva”.

– Članovi ABK kažu da Haradinaj ispunjava uslove da postane predsednik. Kako su naveli, to je čovek koji u određenim okolnostima zna da se ponaša kao lider svoje zemlje. To je baš potvrđeno pokušajem podele Kosova, a on je u tim situacijama bio vrlo odgovoran – dodala je Pacoli.

Prema njenim rečima, ako su zaboravili da je to bilo njegovo ponašanje za vreme dok je bio premijer, ne očekuje da će ga oni sada uopšte podsetiti.

– Haradinaj je u vreme dok je bio premijer, prepustio sva ovlašćenja Tačiju da vodi dijalog. Ovaj čovek, koji sada želi da postane predsednik, nije mogao da obavlja posao premijera. Nesposoban da se suprotstavi Tačiju i nespreman za to pitanje, odrekao se svojih ovlašćenja da vodi dijalog – poručila je Pacoli.

Poslanica Samoopredeljenja je istakla i da je Haradinaj čitav proces dijaloga ostavio pod Tačijevom kontrolom, što je onemogućilo Skupštini Kosova da nadgleda proces dijaloga sa Srbijom.

– Tači je u to vreme razgovarao o podeli Kosova, ali Haradinaj nije bio impresioniran tim pitanjem. Nije ga impresionirao ni kada se ispostavilo da je Tači angažovao lobističke kompanije i kada su ambasadori Kosova takođe lobirali za podelu – dodala je Pacoli.

Kako je navela, Haradinaj, koji je sada spreman da postane predsednik, nije bio impresioniran čak ni kada je britanski parlament raspravljao o Kosovu, gde je naglašeno da je Tači platio velike sume novca da bi stekao podršku za svoj cilj.

– Čovek koji nije uspeo da vrši funkciju premijera, ne može da vrši ni funkciju predsednika. Shvatamo da je uzbuđen. Ali, zadovoljstvo je zadovoljstvo, a država je iznad zadovoljstva. Kosovu treba neko sa integritetom koji zastupa i štiti interese države, a ne muškarci željni da postanu predsednici – poručila je Pacoli.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here