EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je liderima partija koje su osvojile najviše glasova na vanrednim izborima da budu oprezni, jer bi u slučaju održavanja novih izbora mogli biti kažnjeni za nesposobnost formiranja nove vlade i institucija, prenosi RTK.

On je, komentarišući izjavu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija „da bi moglo doći do novih izbora u slučaju da se ne postigne sporazum sa Demokratskim savezom Kosova“, rekao da se trenutna situacija u zemlji ne sme zloupotrebljavati.

– Mislim da ne bi trebalo da zloupotrebljavamo situaciju u zemlji. Da takav preteći pristup čujemo od koalicionih partnera čini mi se čudnim. Svako ko ima zvaničan mandat treba da bude oprezan, jer će u suprotnom biti kažnjen zbog nesposobnosti da formira institucije. Smatram da to nije pravi put – rekao je Haradinaj.

Na pitanje novinara da li će njegova partija podržati koaliciju DSK-PS, Haradinaj je rekao “mi imamo svoje stavove, ali moramo kalkulisati za dobrobit svih”.

– Ako Kosovo ima određenih teškoća, trebalo bi da razmotrimo našu ulogu. Mi nemamo stav koji bi Aljbina Kurtija učinio srećnim, ali moramo biti u mogućnosti da iskalkulišemo šta je dobro za Kosovo. Mislim da je dobro da nova vlada počne sa radom i vidimo one koji su kritikovali do sada – poručio je Haradinaj.

Komentarišući susret Dželala Švecle i Marka Đurića na međunarodnoj konferenciji u Tirani, Haradinaj je rekao da je jedina novost ta što su se Samopredeljenju “izjasnili protiv njih“ i dodao:

– Zato oni moraju da se izjasne o tome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here