Haradinaj novi premijer tzv. Kosova?

0

Na mestu premijera menja Tačija: Ramuš Haradinaj
 

U tekstu tog dogovora stoji da su se ujedinili i odlučili da zemlji pruže vladu povratka nade, piše B92.

 

"Naša vlada će se fokusirati na ekonomski razvoj, stvaranje radnih mesta i beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Vlada će uporno raditi na učlanjivanju Kosova u NATO i EU… Mi smo zajednički doneli odluku da Ramuš Haradinaj bude naš zajednički nominovani za premijera Kosova. Mesto predsednika Skupštine pripada Demokratskom savezu, kao i mesto predsednika u skladu sa Ustavom", stoji između ostalog u saopštenju.

 

Na kraju teksta dogovora se dodaje da će potpisnici sporazuma nastaviti konsultacije sa drugim spektrom političkih partija i partijama zajednica.

Prištinski mediji navode i da će takvu vladu podržati Samoopredeljenje Albina Kurtija.

 

Analiza "Vesti": Prištinska postizborna kombinatorika

 

Prema dosad prebrojanim glasovima (99,87 odsto) koje je CIK objavio na veb sajtu, DPK Tačija vodi sa 30,71 odsto glasova, druga je DSK sa 25,75 odsto, treće Samoopredeljenje sa 13,51 odsto, četvrta ABK sa 9,61 odsto i peta je Inicijativa za Kosovo sa 5,24 odsto glasova. S Tačijevom DPK međutim niko nije hteo pa je iz opozicije upućen poziv za udruživanjem i zbacivanjem Tačija s vlasti.

 

Zanimljivo je da posle kosovskih izbora na premijerskoj poziciji više nije ni jedan od dvojice potpisnika Briselskog sporazuma. Ivica Dačić je posle izbora u Srbiji sada na mestu prvog potpredsednika Vlade i šef je diplomatije, dok će Hašim Tači otići u opoziciju.

 

Šta će biti s primenom sporazuma koji se smatra ključnim u naporima i Kosova i Srbije na putu ka EU ostaje da se vidi, ali je činjenica da su u kosovskom parlamentu sada mnogo brojniji oni koji su njegovi žestoki protivnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here