EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Ramuš Haradinaj

Bivši premijer prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je da postoje velike kritike na račun vlasti Aljbina Kurtija i načina na koji je razvijen proces dijaloga sa Beogradom, ali bi Evropski predlog trebalo da podrže i opozicione stranke.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) je u izjavi za Ekonomiju onlajn rekao da predlog za normalizaciju odnosa sa Beogradom smatra velikim dostignućem za Kosovo. On je, ipak, ocenio da je dogovor mogao da bude i bolјi sa “drugim premijerom”.

– Sporazum ima “de jure” priznanje na međunarodnom nivou, ali nema bilateralno priznanje sa Srbijom. To je postignuto zahvalјujući našim saveznicima i svakako odražava realnost u regionu Kosova – rekao je Haradinaj.

– Savez i ja podržavamo sporazum poznat kao francusko-nemački predlog, koji je veliko dostignuće naših saveznika, posebno uz pomoć Amerike. Imali smo kritike i imamo kritike o načinu na koji je proces dijaloga vodio premijer Kurti, kao što imamo kritike na račun vlade, ali podržavamo francusko-nemački plan, koji podržava i Amerika – rekao je Haradinaj.

Šef ABK je izrazio uverenje da će sporazum biti ratifikovan u kosovskoj skupštini.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here