KTV/Printscreen
Ramuš Haradinaj

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je, tokom posete Vašingtonu, od SAD tražio da u dijalogu ne tretira Kosovo jednako kao Srbiju i da bi Amerika trebalo da upotrebi svoju moć, da izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

Govoreći o poseti SAD Haradinaj je, u emisiji “Rubikon” na KTV, kazao da je u Vašingtonu razgovarao o članstvu Kosova u NATO ali i o pitanju vizne liberalizacije za građane Kosova.

– SAD imaju uticaj i na bilateralne odnose Kosovo-Amerika, jer u poređenju sa drugima, Kosovo je jedina zemlja koja se ustrojila sa Amerikom po mnogim pitanjima i zato se prema Srbiji ne može odnositi jednako, jer ona postupa suprotno SAD – rekao je Haradinaj.

– Od Amerikanaca sam tražio da u pitanjima u odnosu na nas, ali i u pitanju dijaloga, ne tretira Kosovo jednako kao Srbiju. Ne postoji zemlja na svetu koja je više proamerička od Kosova. Mislim da je situacija vrlo jednostavna. SAD bi trebalo da koriste svoju snagu po pitanju Srbije i da na nju vrše pritisak da prizna Kosovo – istakao je bivši kosovski premijer.

“Reciprocitet prema Srbiji je nelogičan”

Prema rečima Haradinaja, novi premijer Aljbin Kurti i predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani preuzeli su obaveze tokom izborne kampanje “nudeći ukidanje takse na srpsku robu”.

On je ideju potpunog reciprociteta sa Srbijom nazvao nelogičnom. Prema njegovim rečima, takva mera bi bila ispod praga koji je postavljen za priznanje nezavisnosti Kosova.

– Kurti je trebalo da kaže da je taksa mala mera. Ne slažem se sa Haradinajem. Želim dodatne mere. Oni su dali pogrešnu ponudu… Svaka vlada koja dođe trebalo bi da poveća svoj budžet, plate, investicije, regionalni i međunarodni plan, a ne da padne niže od onoga što je neko drugi učinio- rekao je Haradinaj.

On je naveo da nema logike u vraćanju tržišta Srbiji i da misli da ovde postoji nešto dublje.

– Ako se vrate ovde, Srbiji vraćaju ekonomsku vlast da bi ona kupovala oružje. Međunarodni zvaničnici od njega su zahtevali mnoge stvari, ali on je to odbio. Ili su finansirani negde za izbore i preuzeli obaveze. Ne postoji druga logika. Ako nije to, šta je onda . zapitao je Haradinaj.

“Videćete kakav je Kurti”

Haradinaj je ponovio svoju izjavu da je novi premijer Aljbin Kurti prevarant. Čak će se, prema njegovim rečima, uskoro videti “kakav je Kurti”.

– Moja poenta je da je Kurti prevarant. Prvo je prevario doktrinu koju je ljudima ponudio, doktrinu odanosti nacionalnim interesima i druge interese koji su evoluirali u nešto drugo. U mnogim aspektima postoji varljiv pristup, a borba protiv korupcije je prevara – rekao je Haradinaj.

5 COMMENTS

  1. Pa i da pritisnu ništa od toga.Nema priznanja.Izgubimo li Kosovo mi smo mr,tav narod.Tako da ako aMerika želi da nas po,bije nek izvoli:mi čekamo.

    • Ako do sada nisi razumeo da Kosovo vise nije pod juridikcijom Srbije ,nikad neces. Zar ti ne pokaze nista to da imas granice, koje ne mozes proci bez kontrole policije i carine.Da svaka poseta nekog politicara mora da unapred dobije dozvolu,jer u suprotno bice docekan kao M. Djuric. Da Kosovo je clan puno svetskih organizacija kao sportskih i politickih. I da ne nabrjam jos,,,,,,

  2. Ameri su pobili Vasu bracu muslimane u Siriji, Afganistanu,Iraku,Libiji itd.
    A vi vjerujete Amerima kukala vam majka…..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here