Tanjug
Ramuš Haradinaj

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je u Vašingtonu da Priština ne treba da ostane talac Zajednice srpskih opština i da je rešenje ovog pitanja, kako je istakao, jedini način da se postigne konačan dogovor između Beograda i Prištine.

U intervjuu za Glas Amerike na albanskom Haradinaj je rekao da SAD pomažu Prištini ”da prevaziđe poslednju prepreku, a to je da postigne konačan dogovor”.

On je istakao i da je evropski predlog, koji je po njemu zapravo više američki, realna mogućnost da se “Kosovo razvede od Srbije”.

Na pitanje da li smatra da debata o Zajednici srpskih opština treba da počne bez odlaganja, Haradinaj je rekao da je pitanje ZSO dobilo na težini zbog nedavnih tenzija na severu KiM.

– Debata je jedina mogućnost, nema drugog načina da ni Kosovo, a ni druga strana, postigne konačan dogovor. ZSO je za Kosovo obaveza preuzeta od ranije, ujedno je ustavna i zakonska obaveza – rekao je Haradinaj.

On je dodao da ZSO ima za cilj integraciju Srba u privremene prištinske institucije i “odvajanje zavisnosti od Srbije”, kao i da on lično podržava ovaj proces, odnosno, postizanje dogovora sa Srbijom.

On je rekao da ohrabruje vladu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da iskoristi “veliku energiju, delom i zbog rata u Ukrajini i želje NATO i SAD da sklone Rusiju sa Balkana”.

– Jedini način da se Rusija ukloni sa dela Balkana je postizanje sporazuma sa Srbijom, jer Kosovo odmah počinje sa Partnerstvom za mir. Sadržaj francusko-nemačkog plana rešava sve kosovsko-srpske probleme. Srbija priznaje Kosovo na međunarodnom planu, ali ne uspostavlja bilateralne odnose, već otvara perspektivu Kosova za članstvo u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene nacije. Tako da je realna mogućnost da se zauvek ‘razvedemo’ od Srbije – smatra Haradinaj.

1 COMMENT

  1. Što je babi milo – to joj se i snilo !!! Nećeš izbeći sudjenje za ubijanje nevinih Albanaca i Srba, čak i ako si hemoroid SAD-a, koje su etničkoj grupi Albanaca dali na privremeno upravljanje okupiranu teritoriju južne srpske pokrajne. Kosovo je Srbija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here