Tanjug
Ramuš Haradinaj

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da su strategije u dijalogu kosovskog premijera Aljnbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića iste, jer obojica pokušavaju da ga odlože, prenosi Ekonomija onlajn.

– Kurti se plaši da će ga nešto iznenaditi ili biti primoran na loš sporazum za Kosovo, pa koristi strategiju kolebanja, odlaganja i neučestvovanja – rekao je Haradinaj u emisiji „Rubikon“ na TV Kljan Kosova.

Istakao je da je ono što je on uradio bolja opcija za Kurtija.

– Takođe sam se plašio loših dogovora i iznenađenja, ali odlučio sam, sam donosio odluke o vojsci, Trepči, energetskoj nezavisnosti – dodao je Haradinaj.

Istakao je da se Vučiću sviđa Kurtijeva strategija i odgovara mu jer ga očekuju izbori sledeće godine, i da mu ide u korist odlaganje dijaloga, jer Amerika forsira da se postigne konačni sporazum, te im se interesi poklapaju.

– Aljbin se plaši neprimerenog sporazuma, kao i Vučić i odlučili su da ne uznemiravaju Evropu odlaskom na sastanke, imaju isti interes – rekao je Haradinaj.

Naglasio je da ne veruje da Kurti radi za Vučića, ali da je „pristup kosovske vlade dijalogu u interesu srpskih institucija“.

Ocenio je da se EU ne bavi dijalogom i da je na sastanku sa Kurtijem zatražio učešće Sjedinjenih Američkih Država u procesu dijaloga.

– Na sastanku sam izrazio svoju zabrinutost i da dijalog bez Amerike može biti loš za nas. EU se zapravo ne bavi dijalogom, uopšte nije uključena u dijalog. (Federika) Mogerini se bavila dijalogom, šta se dogodilo? Imenovan je za posrednika (Miroslav) Lajčak, ali on nije sam tu je i (Žozep) Borel, to je nova situacija, pitanje kosovskog dijaloga na nivou Lajčaka ne obećava – rekao je Haradinaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here