Tanjug
Ramuš Haradinaj

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je da je francusko-nemački plan istovremeno i američki, i da je to konačni sporazum sa Srbijom i u njemu je i priznanje Kosova.

Po rečima lidera ABK, dokument koji je ponuđen za dogovor „eksplicitno priznaje Kosovo“.

On je rekao da se očekuje da će sporazum biti potpisan ove godine, da je francusko-nemački plan konačan i da drugog sporazuma nema.

– Sporazum se ne može nazvati sporazumom o priznanju, može se zvati sporazumom o normalizaciji, ali sadrži priznanje – naveo je Haradinaj za RTK.

Po njegovim rečima, to je „eksplicitno“ i „u to nema nikakve sumnje“.

– Ovo je konačni sporazum, neće biti drugog sporazuma, nema više pregovora Kosova i Srbije o bilo čemu drugom… ovo je konačno – rekao je Haradinaj.

Upitan da li misli da će dogovor biti postignut ove godine, Haradinaj je rekao da je to moguće.

– Ja ne potpisujem, Kurti potpisuje. U ovom slučaju bih ga podržao ako prihvati obaveze po osnovu sadržaja ovog sporazuma – rekao je on.

O zameni registarskih tablica Haradinaj je rekao da treba imati u vidu zahteve američkog izaslanika Gabriela Eskobara, ali i država-članica Kvinte, da treba biti oprezan i dobro planirati trajanje primene te mere, da ne bi bilo tenzija i incidenata koje bi „mogla da iskoristi ili srpska strana ili druge strane da okrive Kosovo“, rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here