Haška arhiva neka ostane pri UN!

0

 

Politika da ostavi pravosuđe na miru: Vladimir Vukčević

Vukčević ističe da su ratni zločini i njihovo procesuiranje mnogo više od lokalne teme, navodeći da će na konferenciji u Hagu 23. i 24. februara biti tema regionalni karakter ovih slučajeva kao i problemi u saradnji.

 

Što se tiče rešavanja pitanja dokumentacije haškog tribunala, Vukčević kaže da je najbolje da ta arhiva ostane u Ujedinjenim nacijama čiji je Tribunal organ.

"Da li će fizički ona stajati u Hagu ili Njujorku, manje je bitno, važno je da svi pravosudni organi budu u mogućnosti da koriste ovaj materijal za svoje postupke", rekao je Vukčević.

Govoreći o predmetima ratnih zločina, koje je u Specijalno tužilaštvu Srbije podneo Savez logoraša RS, on je rekao da je više od 50 odsto prijava, koje su predate, već predmet obrade.

Tuzlanska kolona

 

Kada je u pitanju istraga u "predmetu Tuzlanska kolona", on je rekao da će tužilaštvo Srbije učiniti sve da se zadovolji pravda za ubistvo najmanje 51 vojnika JNA. "Niko nema pravo da zatvori oči pred činjenicom da su ti ljudi brutalno ubijeni u povlačenju", rekao je on.

"S obzirom na to da ih ima 300 i da je u njima više od 22.000 potencijalnih izvršilaca ratnih zločina, trebaće nam vremena da obradimo taj materijal.

 

Ono što me čini uznemirenim jeste činjenica da postoji doza politike u ovom slučaju, a verujte mi da nikada nisam pristao da me bilo ko koristi kao instrument", rekao je tužilac Srbije.

Vukčević kaže da je slučaj Dobrovoljačke ulice u Sarajevu 1992. godine predmet stalne politizacije i "mi se borimo i na međunarodnom i na domaćem frontu da odgovorni za ratne zločine ugledaju sudski postupak", koga će biti kada, kako kaže, politika pusti pravosuđe da na miru procesuira ratne zločine.

Vukčević je odbio da komentariše bilo šta što je u vezi sa potragom za Ratkom Mladićem, koga traži Haški tribunal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here