EPA/Johanna Geron
Andrej Plenković

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ-a Andrej Plenković preveo je celu zemlju u antifašističku koaliciju 75 godina nakon Drugog svetskog rata.

Na obeležavanju 80. godišnjice od osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda, Plenković je izrekao tvrdnju koja bi bila smešna da nije bezobrazna. On je okupljenima rekao da je u odnosu na broj stanovnika, Hrvatska imala najmasovniji pokret otpora u Evropi, dala veliki doprinos porazu nacističkog poretka i tako osigurala istaknuto mesto među zemljama pobednicama. Naravno, Plenković je propustio da ukaže da je nosilac antifašističke borbe bio srpski narod, upravo da bi se odbranio od istrebljenja koje je pokušala NDH, a nastavio HDZ na čijem je čelu.

I sam povod je sporan. Da podsetimo, do raspada SFRJ Dan ustanka u Hrvatskoj bio je 27. jul, kada su lički odredi zauzeli ustaško-žandarmerijsku stanicu u Srbu, razrušili prugu za Drvar i uništili jedinicu ustaša u Srpskom klancu. Međutim, taj praznik je ukinut 1991. i uveden Dan antifašističke borbe, odnosno osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica.

Sam Plenković podsetio je da je novi praznik uspostavljen 1991. godine na inicijativu tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana.

– Od sada je vlada Hrvatske nosilac organizacije obeležavanja ovog događaja, kao što i priliči državnom prazniku, a tako će biti i u budućnosti – odrešito je poručio Plenković.

Alibi za NDH

Iako je podsetio da je 1941. uspostavljen kvislinški režim NDH pod vođstvom Ante Pavelića, Plenković je odmah izneo svoje shvatanje istorije po kom je Hrvatska u stvarnosti bila podeljena na nemačku i italijansku okupacionu zonu, i pomenuo je i rasne zakone protiv Jevreja, Roma i Srba, vešto izbegavši da navede ko ih je doneo.

Potom se Plenković okrenuo Prvom sisačkom partizanskom odredu od sedamdesetak boraca, uglavnom Hrvata, te izrekao da je to bila “prva antifašistička borbena jedinica na prostoru Jugoslavije i u ovom delu Evrope”.

Skraćeni spisak

Bezobrazluk i licemerje dosegli su visok nivo rečenicom da je “do kraja 1941. partizanski pokret u Hrvatskoj, kom su se pridružili i brojni hrvatski Srbi, dosegao 7.000 pripadnika”. I to je bilo sve što se tiče Srba. Naime, Plenković je sastavio spisak nacionalnih manjina čije su jedinice delovale su sastavu Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, “Jevreja, Čeha, Italijana, Mađara i čak nemačkih folksdojčera, što je bio jedinstven slučaj u Evropi”. Plenković nije dozvolio sebi da prevali preko jezika Srbe ni kada je rekao da su od 200.000 poginulih partizana trećina bili iz Hrvatske.

Ali ovaj kadar HDZ-a nije izdržao da ne kaže šta ga najviše boli, a ti su po njemu “poratni zločini Jugoslovenske armije nakon izručenja (ustaša i ostalih hrvatskih kvinslinga) kraj Blajburga, odnosno masovnih likvidacija duž Križnog puta, što je traumatično za brojne porodice”.

Psovka zbog Stepinca

Plenković je promovisao ideologiju HDZ-a i tvrdnjom da su u SFRJ iznevereni ideali hrvatskih antifašista.

– Tu mislim i na čistke političkih neistomišljenika poput progona blaženog kardinala Stepinca, premda je bio jedan od najhrabrijih pastira Katoličke crkve, koji se u svojim propovedima javno usprotivio progonima Srba i Židova, te mnoge od njih spasao smrti – rekaoje Plenković i zajedno sa Stepincem zaradio zvižduke i jednu psovku.

Da podsetimo, Stepinca je Vrhovni sud NR Hrvatske 1946. godine osudio zbog saradnje s vrhom ustaške države, prekrštavanja Srba, podrške NDH i ustašama, podsticanja na molitvu za Pavelića…

Istrebljeni u Staljingradu

Manifestacija u Brezovici održava se 22. juna, a to je i dan kada je Nemačka napala Sovjetski Savez 1941. godine. Na Istočnom frontu NDH bila je predstavljena “hrvatskom legijom” sastavljenom od 4.200 Hrvata i 2.100 muslimana. Ova jedinica uništena je u Staljingradu, ali su se do kraja držale vazdušna i pomorska legija NDH.

Ustašizacija mladih

Predsednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin poručio je da se nerado govori o ustašizaciji Hrvatske.

– I meni bi bilo draže da ne pominjem, ali smo predugo ćutali. Zato se u ovih 30 godina prekrajala istina. Odgajali smo mlade u neznanju i ugrađivali im krive vrednosti. Ćutali smo kada su menjana imena ulica, kad su vojne jedinice dobijale nazive po notornim ustaškim zločincima. Ćutimo i kad mladi pozdravljaju ustaškim pozdravom kog ne razumeju. Ćutala je i vlast, a o ulozi Crkve neću govoriti – poručio je Habulin.

Naši komesari, vaš ustanak: Zoran Milanović

Srbi braća po oružju

Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Zoran Milanović, koji je u javnoj svađi s Plenkovićem i ovo im je bio prvi susret posle dugo vremena. Predsednik je premijera i njegovu svitu sarkastično pozdravio rečima “gde ste partizani”, a potom održao govor koji je podržan aplauzom okupljenih, uglavnom starijih i Dalmatinaca.

– Ne činimo uslugu borcima kada naglašavamo da su bili Hrvati, jer su to bili komunisti u borbi za revoluciju, heroji od kalibra, neretko grubi i nepravedni. S jedne strane bila je komunistička agitacija, spremnost, organizacijske sposobnosti. S druge strane bio je hrvatski narod koji nije bio zreo za ustanak, jer je živeo u iluziji da je dobio svoju državu koja ga je prodala za sitnu banku, ali i srpski narod Hrvatske, naša braća po oružju u tom ratu. Zajedno s hrvatskim komesarima dizali su taj narodni ustanak – rekao je Milanović i dodao da Hrvati nisu bili progonjeni kao Jevreji ili Srbi.

Milanović se usprotivio i Plenkovićevoj tvrdnji da je među sisačkim partizanima bio i Janko Bobetko, te objasnio da su to bili njegova braća Mijo i Drago. Da podsetimo, general Janko Bobetko je odlukom Josipa Broza Tita uklonjen iz JNA u vreme Hrvatskog proleća 1971. godine, da bi se devedesetih vratio kao načelnik Generalštaba. Bobetko nije izručen Hagu zbog “narušenog zdravlja”, pa mu tako nije suđeno po optužnici za Medački džep, odnosno ubistvo 100 Srba, pljačku i razaranja.