HDZ osporava Josipovićevo izvinjenje

0

Ivo Josipović polaže venac na spomenik preko 100 žrtava u selu Ahmići 

 

"Hrvatska nikad nije delila BiH, već je morala ući na njenu teritoriju da bi odbranila svoju", rekao je sinoć Hebrang ističući da se BiH počela deliti predlogom komisije Saveta Evrope 1992. godine.

Rekavši da je to istina o podeli BiH, a ne ono što je rekao Josipović, Hebrang je dodao da bi "bilo pristojno i politički mudro da, ako se neko izivnjava u ime države i naroda, najpre to prodiskutuje s tim narodom u svojoj državi".

 

"Josipović je Hrvatsku uveo u red svetskih agresora, što apsolutno nije istina", rekao je Hebrang i ocenio da to Hrvatskoj može doneti štetu.

 

"Ako smo bili agresori u BiH, pitajte se šta će sad biti s onima koji su trenutno u Haškom sudu jer su optuženi za ratne akcije na području BiH, šta će biti s pisanjem istorije, sa slikom stvaranja hrvatske države u to vreme", rekao je Hebrang.

"Stav HDZ-a o ratu u BiH je jasan i nepromenjen od 1991. i utvrđen je u saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu", rekao je potpredsednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks koji nije komentarisao Josipovićevo izvinjenje u BiH.

 

"Hrvatska nije bila agresor i nije učestvovala u međunarodnom sukobu u BiH nego je na osnovu sporazuma Tuđman – Izetbegović učestvovala u zajedničkim odbrambenim naporima. Hrvatska politika nikad nije delila BiH", ocenio je Šeks i odbacio nagađanja da li je to izvinjenje moguća podloga za tužbu BiH protiv Hrvatske.

 

U svom govoru pred poslanicima oba doma Parlamenta BiH, uz prisustvo najviših zvaničnika te zemlje, Josipović je juče izrazio žaljenje što je i Hrvatska svojom politikom devedesetih godina doprinela stradanjima ljudi i podelama koje i danas muče društva u regionu.

 

On je preneo izraze poštovanja i saučešća za sve žrtve proteklog rata u BiH rekavši da svaki izgubljeni život predstavlja gubitak za sve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here