youtube.com/Život sa Aromom

Mora se istaći da je Y generacija, odnosno milenijalci, u principu, bila vaspitavana permisivno odnosno, roditelji su sa detetom uspostavljali drugarski odnos koji mu sve dozvoljava, a zbog čega danas kao odrasli imaju veoma razvijenu pozitivnu sliku o sebi, opisuje psihoterapeut dr Zoran Milivojević, generaciju koja preuzima planetu u svoje ruke.

Milenijalci su, kako kaže, dobijali pažnju i ljubav kao mali i sve se vrtelo oko njih, bez kazni i zabrana, tipa “nema” i “ne smeš”.

– Tako su postali veoma samouvereni, bez radnih navika, a pritom ne podnose autoritet, pa su većinom lenji, osim ukoliko ih entuzijazam ne zapali – objašnjava dr Milivojević za “Vesti”.

Istraživanja, prema njegovim rečima, pokazuju da 50 odsto teži da postane popularno, a 90 odsto bi da bude bogato.

– Žele da ih ljudi znaju i da im se dive. Oni su generacija koja se igra, ali ako se zainteresuju za nešto to zaista rade, onda super zarađuju – priča on, uz napomenu da inače Y i Z generacije razmišljaju – šta će mi kuća, hoću da putujem – i rade i zarađuju da bi uživali.

Veliki su hedonisti i egocentrici bez osećaja za druge i sve veliko što rade, urade zbog sebe, moći i statusa u društvu.

– S jedne strane su briljantni, a s druge većina njih je nezadovoljna, živi kod roditelja, ne mogu da zadrže posao, nestabilni su u vezama, ne žure sa rađanjem dece – pojašnjava ovaj stručnjak.

On napominje da se može reći kako su doneli više negativnih trendova planeti, kao i da isti pravac drži generacija Z koja stasava.

– Z je internet generacija prezaštićene dece koju su obeležili pametni telefoni i super kompjuteri putem kojih se upoznaju sa svim i svačim. Njih zanimaju samo njihovi telefoni i nisu zainteresovani za pravi svet, već upregnuti u tehnologiju – ukazuje dr Milivojević na nove generacije koje osim roditeljskog vaspitanja, uobličava i tehnološki napredak.

Virtuelna emotivnost

Milenijalci, internet aplikacije koriste i za upoznavanje i eventualnu emotivnu vezu, a podaci kažu da čak tri četvrtine njih, u prvi kontakt stupa onlajn, jer se tako osećaju sigurnije. Generacija Y, kažu stručnjaci, venčanje odlaže zbog straha od razvoda i novca, pa su se njihovi roditelji venčavali sa 22 do 25, a oni to rade ili posle 30. godine ili ostaju u vanbračnim zajednicama. Pomerajući starosno doba za brak, rođenje dece i svoj dom, oni menjaju sliku klasične porodice, a zbog toga im neki stručnjaci pripisuju pad nataliteta.