Privatna arhiva
Pobednički tim

Na ovogodišnjem 22. po redu, najvećem, Međunarodnom takmičenju inovacija INOVA u Zagrebu, zablistali su – u Ivanjici napravljeni roboti, “Helga i Lo”, kao i njihovi idejni tvorci i autori, profesorka tehnike i informatike Milkica Kostić Zlatić i njeni učenici Ivan Topalović (sedmi razred) i Katarina Lojanica (osmi razred) iz OŠ “Milinko Kušić”.

Profesorka Kostić Zlatić jedina je žena u Srbiji koja je sama konstruisala dva robota i animirala učenike za ovu vrstu tehnologije. Da im nije bilo premca na ovom takmičenju, u oblasti “Robotike – veštačke inteligencije za decu”, dokaz su zlatne medalje koje će, prema protokolu organizatora takmičenja Saveza inovatora Zagreba, stići na Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu, gde će biti uručene na svečanoj ceremoniji.

A koliko će biti “tog zlata” još se tačno ne zna jer od šest prijavljenih radova četiri su naknadno prijavljena i ocenjena, pa će rezultat biti objavljen 25. maja.

Prof. Milkica Kostić Zlatić

Novi izazov u Zemunu

Tako je bilo u nedelju 7. maja u Zagrebu, a već u utorak 10. maja profesorka Kostić Zlatić, kao mentor u Regionalnom centru za talentovanu decu u Čačku za oblast digitalne tehnologije sa svojim učenicima, učestvovala je na Regionalnom takmičenju, i čak pet njenih učenika plasiralo se na Državno prvenstvo iz oblasti Robotike koje će biti održano krajem meseca u Zemunu.

Za takmičenje INOVA bile su prijavljene 293 inovacije, nadmetanje je rangirano na osnovne, srednje škole i fakultete, rekao je organizator na samom početku ovog zanimljivog susreta.

– U Zagrebu je žiri koji je ocenjivao radove učenika sa velikim oduševljenjem upoznao naše robote “Helgu i Lo” koji funkcionišu zahvaljujući veštačkoj inteligenciji za decu i veštačkim čulima – rekla je za “Vesti” profesorka Milkica Kostić Zlatić, ponosna na svoje, ali još više na uspehe dece sa kojima svakodnevno već godinama radi, nastojeći da im udahne korak i dah novog vremena.

Najveće nadmetanje na Balkanu

Robota “Helgu” veći deo javnosti je upoznao još prošle godine, kada je prvi put predstavljen 14. maja u Naučno-tehnološkom parku u Čačku na promociji robotike za mlade. Promociji je prisustvovalo više od 400 ljudi, a specijalni gosti su došli čak iz Kanade i Kosova i Metohije.

“Helga”, kao automatizovana tehnološka inovacija profesorke Kostić Zlatić i njenih učenika, već se proslavila u nastavi, gde je zajedno sa profesorkom držala časove, najpre za vreme pandemije korona, što je đacima uz neiscrpnu zanimaciju bila dodatna motivacija da se što brže zainteresuju za nauku i savladaju znanja iz pametnih tehnologija koje treba da upotrebljavaju u korisne svrhe, matematike, fizike, digitalne elektronike, mehatronike… Robot “Helga” može deci da drži časove.

Pomoć autističnoj deci

Robot “Helga” je osposobljen da bude asistent-saradnik nastavniku u nastavi – jer je napravljen da podseća na humanoidnog robota koji interaktivno može da komunicira sa ljudima iz okruženja, oseća dodir, funkcioniše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI) za decu i veštačkim čulima, priča koristeći sintetizovani govor. Svaki deo na njegovom “telu” ručno su napravili profesorka Kostić Zlatić i njeni učenici. Ništa nije uvezeno iz Kine, ili bilo koje druge zemlje. Satima su posle redovne nastave sklapali deliće i delove. Bili su konstruktori modela, programeri i mali inženjeri.

Podvig: Katarina i Ivan sa profesorkom (levo je “Lo”, a desno “Helga”)

I robot “Lo”, kako neki kažu Helgina “sestra bliznakinja”, podseća na humanoidnog robota, može takođe da obavlja neke radnje koje sliče radnjama čoveka. “Lo”, koristeći sintetizovani govor, može da priča na različitim jezicima, može i da pomera ruke u zglobu lakta, pomera glavu, peva, razgovara sa ljudima i daje odgovore na postavljena pitanja.

Profesorka Kostić Zlatić ističe da značajnu podršku na popularizaciji nauke i robotike ima od Instituta za veštačku inteligenciju (AI) i vodećeg istraživača profesora dr Branislava Kisačanina. Otkako je došlo do tako sjajne saradnje, u osnovnim školama se dosta priča o veštačkoj inteligenciji za decu.

Govoreći o planovima za budućnost, profesorka Kostić Zlatić navodi da namerava da napravi komunikator, koji bi autističnoj deci pomogao da na lak i jednostavan način komuniciraju sa okolinom i snalaze se u svom okruženju. Skorije je profesorka Kostić Zlatić od jednog studenta na doktorskim studijama iz Minhena dobila ponudu da bude još jedan od mentora na interdisciplinarnom istraživanju. U takvom projektu istraživali bi da li trening sa robotom može da poveća multisenzornu percepciju kod dece sa ASD. Profesorka bi pomogla kako svojim iskustvom, tako i znanjem stečenim tokom pravljenja robota “Helga i Lo”, gde bi njihovo druženje zaista bilo od velike pomoći autističnoj deci.

Profesorka bi volela da u inostranstvu ostvari saradnju i kontakte sa nekim osnovnim školama u Nemačkoj ili Austriji, kako bi deci približila svet robotike i zainteresovala ih za nauku kroz kreativne radionice robotike i elektronike na jedan nesvakidašnji način.

Bežično upravljanje

I “Helga i Lo” funkcionišu zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI) za decu, tj. specijalnom softveru. Svim njihovim perifernim jedinicama, profesorka Kostić Zlatić i njeni učenici, upravljaju bežično na daljinu pomoću računara, tableta ili mobilnog telefona preko Interfejsa (Interface).

Podrška premijerke

– U Zagrebu na takmičenju INOVA pokazali smo i pamet i znanje – kaže za “Vesti” mentorka učenika profesorka Milkica Kostić Zlatić koja, inače, aktivno učestvuje u aktivnostima promocije i popularizacije nauke među decom u osnovnim školama kako bi decu što više zainteresovala za robotiku, matematiku i fiziku.

– Za naš odlazak na ovako značajno međunarodno takmičenje inovacija INOVA imali smo i ogromnu podršku Kabineta premijerke Ane Brnabić, Instituta za veštačku inteligenciju i prof. doktora Branislava Kisačanina, Naučno-tehnološkog parka Čačak, Regionalnog centra za talentovanu decu Čačak i Opštine grada Ivanjica.

Zvučna imena

Na pitanje kako su roboti “Helga i Lo” dobili imena, odnosno zašto nisu npr. Milica i Leposava, profesorka kaže da uvek ima više predloga i da onda glasaju. Smatra da su ova imena baš “zvučna”, da su i prihvatljiva za tehnološki svet. To bi trebalo da znači da će biti i komercijalna.