Z. Vicelarević
Oprema i aparati već na putu za Afriku: Dalibor Jurkić (drugi zdesna) sa predstavnicima donatora i Republike Gvineje

Pre nekoliko nedelja iz Frankfurta je krenula vredna medicinska i humanitarna pomoć za Republiku Gvineju. Glavni organizator i posrednik bio je Dalibor Jurkić, počasni konzul Republike Gvineje u Bosni i Hercegovini.

– Živeo sam nekoliko godina u Nemačkoj i stekao veliki broj prijatelja za ceo život, među kojima su i predstavnici firme RS Medicare iz Kronberga kod Frankfurta. Nama prijateljskoj zemlji čiji sam počasni konzul svaka pomoć je dobro došla pa se ukazala prilika da im pomognem u nekim medicinskim potrebama. Donacija je vredna oko 300.000 evra, a pored u današnje vreme neophodnih medicinskih maski u kontingentu su dezinfekciona sredstva za bolnice, aparate i stolove koji će se koristiti u operacionim salama, nekoliko mikroskopa koji su jako potrebni u vreme virusa i bakterija. Ima i paketa za prvu pomoć koji će se koristiti u džunglama kojih tamo ima u velikom broju, neophodna sredstva koja se koriste pre i posle operacija i tako dalje. Oni su veoma zahvalni za bilo kakvoj pomoći – nabraja Dalibor Jurkić.

Jurkić je Hercegovac a na pitanja odakle jedan naš čovek u misiji pomoći jednoj afričkoj zemlji i kako to baš Republiku Gvineju zvanično zastupa u Bosni i Hercegovini od pre nekoliko meseci, odgovoroio je u redakciji Vesti u Bad Filbelu gde je bi naš gost.

– Dugo vreme sam proveo u gradu Lindau na Bodenskom jezeru i često boravio u Švajcarskoj. Tamo sam upoznao mnoge uspešne ljude iz sveta sporta, jer sam neko vreme radio kao sportski menadžer, a imao sam i dosta kontakata sa poslovnim ljudima i brojnim ambasadorima i konzulima iz više zemalja koji su u to vreme boravili u Cirihu. Uspeo sam da uspostavim dosta kontakata i da spojim ljude na bitnim pozicijama što me je odvelo na afrički kontinet. Moja poznanstva sa stranim predstavnicima dovela su i do toga da sam dolazio u kontakte i sa zvaničnicima iz bivše Jugoslavije pa se pojavila ideja da bih mogao da ponovo povežem naše zemlje i zemlje iz Evrope sa državama zapadne Afrike. Zvaničan predlog je dao Sirudiuo Dijalo, ambasador Republike Gvineje u Berlinu, a ja sam ga rado prihvatio i to mi je velika čast. U međuvremenu sam obišao sve zemlje Ekovasa, zajednice 17 država kojoj pripada i Republika Gvineja i rekao sam da ću im pomoći gde god budem mogao – navodi Jurkić.

Gost “Vesti”: Jurkić u našoj redakciji u Bad Filbelu

Povezivanje sa Srbijom

– Predstavnici Gvineje i zemalja Ekovasa, takođe su izrazili želju da ih povežem sa državama Balkana što verujem da će biti uspešno obzirom da se radi o afričkim zemljama koje su svojevremeno bile članice nesverstanog bloka. Posebno bi im bilo drago da uspostave kontakt sa Srbijom jer je Beograd za njih uvek bio veoma značajan grad u Evropi – ističe Dalibor Jurkić.