Vesti
Četvorica najboljih iz istog jata: Herkules sa gazdom Edinom Emrovićem, drugi sleva

Pred više stotina gledalaca, u uzavreloj navijačkoj atmosferi koja je više podsećala na fudbalsku ili košarkašku utakmicu, u Novom Pazaru su, na ušću Jošanice u Rašku, održane završne borbe patkova koje su tokom prošlogodišnjih eliminacija okupile 210 takmičara, uglavnom iz ovog kraja, ali i iz drugih delova Srbije, a patak Marko došao je čak iz Podgorice.

Za razliku od ranijih godina, brojni vlasnici patkova (ovde se radije koristi termin šatak) i ljubitelji njihove beskompromisne i često višečasovne tuče ostali su uskraćeni za veliko finale, a razlog je što je za šampiona trebalo da se bore “rođena braća”, od iste majke i iz istog gnezda, patak Herkules, vlasništvo poznatog novopazarskog biznismena Edina Emrovića i Kinez koji je u vlasništvu Elzana Kačapora.

Pošto je sudijski žiri konstatovao da bi takav obračun bio nehuman i neprimeren, za šampiona je proglašen Herkules koji u eliminacijama nije imao premca i na ovdašnjim improvizovanim kladionicama, na licu mesta, imao mnogo veće šanse.

Proglašenje Herkulesa za šampiona donelo je veliku radost njegovom vlasniku Edinu Emroviću, poznatom proivođaču džinsa, koji u Novom Pazaru važi za strasnog šatkara i čoveka koji u svoje jato i svoje šampione ulaže mnogo vremena, novca, ljubavi i živaca.

– Presrećan sam. Od osme godina sam uz šatkove i na obalama Raške i Jošanice, uživam u njihovom odgajanju, specijalnoj iskrani, pripremama, borbama, pobedama… Evo, za Herkulesa i ostale iz mog jata išao sam čak u Mađarsku za hranu. Neću da kažem čime ih hranim jer je to dobro čuvana tajna i deo našeg uspeha. Nama Novopazarcima borbe šatkova su strast koju osetimo još kao deca i sa kojom odlazimo sa ovog sveta. Punih 100 godina, borbe šatkova, koje organizuje naš patkarski klub, donose nam veliku radost i podižu adrenalin – kaže Emrović i naglašava da njegov Herkules nema cenu i da ga ne bi dao ni za najnovijeg mercedesa.

I za šatkove, kao za fudbalere, potrebni su “skauti” i osećaj da će neko od njih biti šampion, a potom sledi mukotrpni rad s njima, svakodnevni treninzi i potraga za tajnom i specijalnom hranom koju često, za veliki novac, nabavljamo širom Srbije i u inostranstvu. I naši dedovi i očevi gajili su šatkove i organizovali njihove borbe, takmičenje nije prekidano ni u vreme velikih ratova i NATO bombardovanja, nije ga omeo ni korona virus – kaže Novopazarac Hajdin Arifović, koji je pre nekoliko godina slavio sa šatkom po imenu Zeleni.

– Šatkovi su deo naše tradicije, porodična ljubav, zanimacija i strast za koju se ne pita koliko košta. Ranije gotovo da nije bilo dobrog domaćina u Novom Pazaru koji nije imao svoje jato i svoje šampione, pobednik se slavio mesecima – priča Elvedin – Edo Koničain, koji je pre dve godine slavio pobedu sa svojim šampionom Kiklopom.

Patkarski klub u Novom Pazaru okuplja nekoliko stotina članova, organizuje takmičenja i razna druženja, obezbeđuje vredne nagrade i posebno radi na tome da borbe patkova (šatkova) prerastu u internacionalno takmičenje, jer su interesovanje za dolazak u Novi Pazar pokazali vlasnici patkova iz Bugarske, Makedonije, Rumunije, Moldavije, Turske i Crne Gore.

Od internacionalizacije se privremeno odustalo, najpre zbog ekonomske krize, a potom i zbog korone.

Slavili do zore: Članovi patkarskog kluba

Nema nameštaljki

Borbe patkova obično prate i kladionice “pod vedrim nebom” u kojima se tokom polufinalnih i finalnih borbi obrnu desetine hiljada evra.

– Hteo sam da na Herkulesa stavim 5.000 evra, sigurno bi dobio, razočarao sam se kad je finale otkazano. Klađenje na patkove ima posebnu draž jer se nikada ne zna pobednik, borbe su uvek do poslednjeg atoma snage i što je za sve nas koji se kladimo najvažnije, oni se ne štede, ne taktiziraju i kod njih nema nemeštanja, sve je čisto kao suza – priča jedan od dobrostojećih najvijača koga smo sreli na keju kraj Raške.

Obračun u polufinalu

I kuće nude za šampione

Za šampione se nude dobri automobili, desetine hiljada evra, pa čak i kuće. Uprkos izuzetnim ponudama, retki su vlasnici koji su prodali svoje ljubimce, delom što su u njih mnogo uložili, što ih mnogo vole i što su obično dobrostojeći biznismeni kojima su strast i ljubav prema patkovima vredniji od novca.