Heroini u čast

0

Tabla na kojoj je objašnjeno po kome je park dobio ime
 

Na inicijativu Srpskog kulturno-prosvetnog društva Prosvjeta iz Austrije ostvarena je ideja da u znak sećanja na heroinu u Beču jedna ulica ili park nose njeno ime.
Diana Budisavljević bila je Austrijanka rođena u Inzbruku 1891. godine, gde je živela i radila kao medicinska sestra i gde je upoznala Srbina iz Hrvatske, kasnijeg supruga Julija Budisavljevića.

 

Nedeljko Savić
 

Odlikovana za hrabrost

Inače, Dianu Budisavljević je Republika Srbija posthumno odlikovala Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", a Srpska pravoslavna crkva koj je dodelila Orden carice Milice, a njeno ime nose ulice u gradova Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Svečanosti su prisustvovali između ostalih, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković i episkop austrijsko-švajcarski Andrej, šefica 9. okruga Martina Malijar, koji su se govorili o Diani Budisavljević.

Posle venčanja oni su se odselili u Zagreb gde je Diana tokom rata, sa više saradnika rizikovala život i spasavala mališane iz ustaškog logora.

Ona se početkom 70-ih vratila u Inzbruk gde je krajem iste decenije preminula.

"Od našeg osnivanja nam je bila želja da se njeno delo i plemenitost učine dostupnim i austrijskoj javnosti", objasnio je inicijativu predsednik Prosvjete Srđan Mijalković.

On je rekao da je od 2011. ta inicijativa aktivno promovisana i predlagana institucijama u Beču.

Član Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Nedeljko Savić nosilac je projekta i uspeo je da zainteresuje vlasti 9. bečkog okruga za ovu ideju – dodao je Mijalković.

Mijalković se seća da su u jednom okrugu odbili predlog Prosvjete, ali da je 9.okrug, koji ima oko 40.000 stanovnika prihvatio inicijativu.

"Po prvi put posle više decenija boravka Srba u ovom gradu je neko sa prezimenom koje se završava sa "ić", ili sa pozitivnim odnosom prema srpskom narodu dao ime jednom javnom prostoru grada Beča, što je najbolji simbol prijateljstva dva naroda uprkos tereta istorije", konstatovao je Mijalković za Vesti".

Na ulazu u park postavljena je spomen-ploča na kojoj stoje podaci o Diani Budisavljević na srpskom i nemačkom jeziku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here