Youtube/U.S. Military Technology
Foto: Ilustracija

Italijanska podmornica S-529 (tipa U 212A), koja nosi ime Romea Romeija, Bokelja po majci, jedna je od četiri takve koje poseduje italijanska mornarica i predstavlja jedno od najskupocenijih i najmodernijih tehnoloških dostignuća te vrste na svetu. Koštala je blizu pola milijarde evra. Dugačka je 57 metara, a najveća širina joj je sedam metara. Potpuno opremljena i spremna za dugu plovidbu (može da ponire čak do 400 metara dubine) teška je oko 1830 tona, a poslužuje je 27 članova posade.

Pored posebnog, takozvanog AIP pogona, njen trup je napravljen od specijalnih materijala, koji je čine gotovo neuhvatljivom i “nevidljivom” za radarske uređaje u podvodnom saobraćaju, pa je stoga dragocena i nezamenljiva u specijalnim tajnim misijama, što predstavlja i najveći kvalitet i prednost brodova ove vrste.

U svim izveštajima, na fotografijama i video snimcima sa svečanog porinuća i krštenja podmornice „Romeo Romei”, obavljenog 4. jula 2015. godine, kao kuma se pojavljuje izvesna gospođa Nikoleta Romei – Beninji, koja je predstavljena kao ćerka ovog heroja italijanske mornarice i kojoj su, razumljivo, u toj prilici ukazane sve počasti. U opširnom tekstu o ovom slavnom Bokelju po majci, objavljenom u podgoričkim „Vijestima” 7. jula 2019. godine, Siniša Luković pored ostalog piše:

„Imao je samo 35 godina i za sobom je ostavio suprugu i tek rođenu kćerku. Igrom sudbine, njegova kćerka, sada vremešna dama Nikoleta Romei Beninji je 74 godine nakon tragičnog događaja, upravo u luci i brodogradilištu La Specije, gde se njen otac uputio 1941. i nikad nije stigao, imenom Romea Romeija krstila najnoviju, tek sagrađenu podmornicu italijanske mornarice…”

Niko od rodbine Romea Romeija iz Herceg-Novog, međutim, prije svih njegov brat od ujaka, dr Ðuro Musić, ne zna da je on imao ćerku:

– I Romeo i sva tri njegova brata su rođeni u Herceg Novom – kaže dr Ðuro Musić.

Majčine nade

– Najstariji Romeo je imao dvanaest godina kada su 1918. odselili u Zadar, a potom u Italiju. Mi smo i kasnije ostali u stalnom, pravom rodbinskom kontaktu i potpuno bili u toku šta se događa i u jednoj i u drugoj familiji. Romeovi majka i otac, moja tetka Danica i tetak Rodolfo, ovde su proveli dve-tri godine i tokom Drugog svetskog rata, a njihov sin, Romeov mlađi brat Emanuel, odnosno Mane kako smo ga svi mi zvali, bio je konfiniran u Herceg Novi, kao rodno mesto – priča Musić.

Mane je bio komunista, sekretar Komunističke partije za severnu Italiju, pa su ga Musolinijevi fašisti prognali u mesto rođenja i tako smo u to vreme bili praktično svakodnevno u kontaktu.

– Ni tada, niti ikada kasnije, nisam čuo da je Romeo imao ćerku. Znali smo da je bio oženjen, da je imao sina Kamila, ali ćerku nikad niko nije spomenuo i ja zaista ne znam ko je ta žena koja se sada pojavila i koja je predstavljena kao Romeova ćerka – objašnjava Musić i dodaje da je Romeov brat Ferućo imao ćerku.

Musić priznaje da je Ferućeijevoj ćerci, nažalost, zaboravio ime, ali da zna da je bila pravnik i da je živela i radila u Veneciji kao advokat.

– Da je Romeo imao ćerku, to bih svakako za sve ove silne godine nekako doznao, pogotovu što je njegova majka, moja tetka Danica, stalno pričala o njemu i njegovoj porodici dok je za vreme rata boravila u Herceg Novom i svakodnevno dolazila kod nas. Ona je, inače, bila tvrdo uverena da Romeo nije poginuo 1941. već da je zarobljen i nadala se da će se jednog dana sigurno vratiti živ i zdrav…

Osim ove, sasvim uverljive priče starog, ali i dalje veoma visprenog i pamtljivog dr Ðura Musića, sumnju u identitet gospođe koja je predstavljena kao ćerka Romea Romeija, posebno izaziva jedan dokument iz 1941. godine.

Reč je o uverenju o kućnoj zajednici Romea Romeija, koje je 30. aprila 1941. godine, dakle mesec dana posle njegove smrti, izdala opština Kaprarola, provincija Viterba (što je nedaleko od Rima). U njemu stoji da je Romeo Romei od oca Rodolfa, privremeno nastanjen u toj opštini i da njegovu kućnu zajednicu, pored njega, čine supruga Mađi Altilija (rođena 8. avgusta 1911. godine) i sin Kamilo (rođen 18. februara 1932. godine). Nema, dakle, ni pomena o drugom detetu, odnosno o ćerki Nikoleti.

Za dušu slavnog

Mornare koji se ukrcavaju u podmornicu “Romeo Romei” sačekuje moto ovog najmodernijeg italijanskog podmornog plovila: “Za dušu slavnog”. Zanimljivo je da je pod tim istim motom plovila i čuvena italijanska podmornica “Barbarigo” u Prvom svetskom ratu, a potom i istoimena podmornica u Drugom svetskom ratu.

Vanbračna ćerka?

Ostaje, tako, sumnja da je Nikoleta koju su prošle godine pominjale “Vijesti” kao Romeovu čerku koja je krstila novu podmornicu italijanske mornarice – ili posmrče, da se rodila posle 30. aprila 1941. godine kada je datiran dokument o o njegovoj porodičnoj zajednici u Kapraroli. Ili je, možda, plod neke njegove “grešne”, vanbračne veze, jer nije poznato da je imao drugu bračnu vezu. Neshvatljivo je, međutim – bilo šta da je u pitanju od ovoga – kako to za sve ove silne godine nikad niko od njegove brojne rodbine u Boki nije saznao.