Heroji Pariza: Dali živote da spasu druge od terorista

0

dailymail
Radio u prodavnici jer su mu trebale pare za venčanje: Johan Kulibali

Jedan od četvorice talaca, koje je u prodavnici košer robe u Parizu ubio radikalni islamista Amedi Kulibali (32), poginuo je pokušavajući da spasi jedno dete. Prema policijskim izvorima radi se od 22-godišnjem Johanu Kohenu koji je reagovao kada je terorista zapretio da će ubiti trogodišnjeg dečaka.

– Policija nam je ispričala da je terorista zapretio da će ubiti trogodišnjeg dečaka, a da je Johan pokušao da ga zaustavi – ispričao je izraelskim medijima Jonatan Kohen, rođak ubijenog Johana.

– Oteo je napadačevo oružje, ali pre nego što je uspeo da zapuca, terorista mu je ispalio metak u glavu i ubio ga na licu mesta – kaže Jonatan.

Inače, Johan Kohen je u košer prodavnici radio jer mu je trebao novac za venčanja sa devojkom Šaron Seb. Ona je, parafrazirajući poruku 'Ja sam Čarli', na svom Fejsbuk profilu u subotu uveče napisala 'Ja sam Johan', a kasnije se u novom statusu zapitala: "Što ću bez tebe? Kako da živim bez tebe? Zašto je baš tebe ubio?".

– Život mi se raspada bez tebe, ništa bez tebe neću uspeti. Trebam te, imali smo toliko planova. Nikada neću zaboraviti trenutke koje smo proveli zajedno, zauvek ćeš ostati čovek mog života. Ostaću ti verna do posljednjeg daha. Volim te neopisivo – napisala je ona.

Mnogi životi u trodnevnom talasu islamskog terora u Parizu su spaseni zahvaljujući prisebnosti žrtava, dok su neki dali i život da bi spasili druge.

Sakrio službenicu u kutiju

I Mišel Katalano je svedočio kako se suprotstavio Saidu and Šerifu Kuačiju, braći koja su pobila gotovo celu redakciju satiričnog magazina Šarli Ebdo. Katalano je spasio život svojoj službenici Lilijan Leper, sakrivši je u kartonsku kutiju kada je video da teroristi dolaze u kancelarije. Zatim je braći teroristima smireno skuvao kafu. Gospođa Leper je kasnije policiji dala važne podatke o situaciji u zgradi.

Ali životi mnogih drugih su čudesno spaseni, i to baš od muslimana. Tako je jedan od radnika supermarketa, Lašana Batili (24) iz Malija, sproveo nekoliko talaca do hladnjače u podrumu radnje. Isključio je hlađenje i svetlo, i tamo ih zaključao na sigurno.

Potom je nekako, teretnim liftom, uspeo da izađe do policije i obavesti ih o taocima, među kojima su bila i tri mališana.

Među tako spasenima su Sara Biton, mlada Belgijanka, i njena beba od 11 meseci. Ova dvadesetogodišnja majka je provela sa kćerkicom uvijenom u jaknu četiri sata u mraku hladnjače, srećom bez posledica.

Priče o hrabrosti i otporu izbile su nakon horor priča o dve opsade koje su završene puškaranjem u petak uveče.

Sada je na "udaru" javnosti francuska obaveštajna služba, koja je pratila neke od terorista koji su isprepadali Francusku ovih dana, i omanula u njihovom onemogućavanjau.

Intenzivno praćenje je trajalo pet godina, od povratka Saida Kuačija iz Jemena, a okončano je u julu prošle godine bez nekih rezultata.

Možda se radi o islamskim fanaticima, a možda je u pravu i familija i u napadima ubijenog policajca, muislimana Ahmeda Merabeta.

Negov brat Malik Merabet kaže da se jednostavno radi o "ludacima bez religije", i da je njegov brat "musliman koji je ubijen od dvojice lažnih muslimana".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here