EPA/Stanislav Kozliuk
Ukrajinski vojnici u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska preuzela je Herson, grad u kojem je danas bitno manje stanovnika nego pre rata. Stručnjaci veruju da će se Rusi pregrupisati na istočnoj obali Dnjepra. Zima bi mogla doneti težak artiljerijski rat.

Rusi su navodno minirali kanalizacione cevi i mnoge civilne zgrade pre povlačenja iz Hersona. U tom gradu koji se još naziva i “kapijom Krima”, trenutno traje potraga za zaostalim ruskim vojnicima ili onima koji su namerno ostavljeni da povedu gerilsku borbu.

– Pretpostavljamo da ih je oko dve hiljade – rekao je jedan borac ukrajinske legije stranaca reporteru “Noje cirher cajtunga” u Hersonu. “Ali, zahvaljujući prijavama stanovništva, mi ćemo ih naći i zarobiti.”

U subotu (12. novembar) se gradom prolomilo slavlje kada su ukrajinske trupe umarširale. Neki meštani su grlili vojnike.

No, Herson više nije isti, ne samo zbog tragova artiljerijskih obračuna i porušenih mostova. Iz grada su Rusi “evakuisali” oko 80.000 ljudi. To je Kijev osuđivao kao prinudno preseljenje.

Strah od “novog Marijupolja”

Grad na zapadnoj obali Dnjepra – koji je Rusija nedavno anektirala – morao je biti napušten jer su odsečene linije snabdevanja. Veruje se da je komplikovano povlačenje ruskih trupa trajalo nekoliko nedelja, iako je tek u petak obznanjeno da su napustile grad.

Kada su porušeni poslednji pontonski mostovi u petak, sve je bilo gotovo. “Ima džepova ruskih vojnika koji su zaostali, ostalo je i opreme”, kaže Majk Martin, bivši britanski oficir koji danas istražuje pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

– Mislim da Rusi pokušavaju da se ukopaju za zimu – dodaje Martin za DW. Očekuje da linija fronta bude na istočnoj obali reke odakle bi artiljerija mogla da tuče po Hersonu. “Rusi se nadaju da će moći da se pregrupišu, možda da uvedu nove mobilisane vojnike u igru.”

Neposredno pre oslobađanja Hersona, savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je da se pribojava da će taj grad postati novi “grad smrti” poput Marijupolja.

Bolan poraz za Putina

Nedeljnik “Špigl” rusko povlačenje iz Hersona naziva “blamažom”, ali i “spektakularnim priznanjem poraza”.

Gubitak tog grada boleće iz tri razloga, ocenjuje nedeljnik: “U vidu Hersona pada jedini oblasni glavni grad Ukrajine koji je Rusija zauzela od februara. Jedini kopneni most na zapadnoj obali Dnjepra. I veliki grad koji je Putin pre manje od dva meseca proglasio ruskim.”

Međutin, list piše da je uređeno povlačenje iz Hersona – za razliku od bega iz harkovske oblasti u septembru – Rusima dalo mogućnost da izvuku najbolje jedinice i što više opreme, kao i da skrate liniju fronta. S druge strane, Ukrajinci su sada prišli sasvim blizu Krimu i imaju ga u dometu artiljerije.

U jednom komentaru “Noje cirher cajtunga” navodi se da još nije vreme za pregovore, jer Ukrajina ima inicijativu u ratu. Doduše, bez prekida vatre, narednih nedelja će ljudi i dalje masovno umirati.

“Ukrajinska armija može da oslobodi zemlju ukoliko joj Zapad i dalje pomaže oružjem. Putin pak želi da kupi vreme, da pregrupiše vojsku. On nije odustao od cilja da uništi Ukrajinu”, dodaje se u tom komentaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here