Hici u policajca u strahu od robije

0

Verovatno mu predstoji duga robija: Mihailo Janković

 

Prema navodima Roberta Haslingera, portparola policije, Janković je priznao da je ispalio dva ili tri metka na policajca koji je trčao za njim. Janković je, tvrdi takođe Haslinger, negirao da je imao nameru da ubije policajca, a pištolj je, navodno, prilikom bekstva negde bacio.

Što se tiče motiva zbog kojih je pucao na policajca, Janković je naveo da je strahovao da će dobiti visoku zatvorsku kaznu jer je sa sobom nosio ilegalni pištolj. Osim toga, kako je rekao na saslušanju, znao je da ima zabranu boravka u Austriji, što je bio dodatni razlog zbog kojih nije želeo da ga policijaci privedu.

Inače, srpski državljanin, koji je godinama ilegalno boravio u Austriji, izručen je prošlog petka iz Mađarske, gde je bio uhapšen nedaleko od granice Mađarske sa Srbijom. Pištolj kojim je ranio policajca još nije nađen, iako je osumnjičeni policiji naveo više lokacija na kojima bi mogao da bude.

Parking na kojem je Janković pucao u policajca

 

Što se tiče bekstva, Janković je na prvom saslušanju rekao da je odmah posle pucnjave uzeo taksi i prevezao se do mađarsko-srpske granice. Austrijska policija pretpostavljala je da je Janković do 13. januara bio u Beču, posle čega je pokušao da se prebaci u Srbiju i da skrovište potraži kod svojih rođaka u Novom Sadu i Beogradu.

 

Kola "kupio" od žene iz Francuske

Kada je reč o automobilu koji je vozio pred bekstvo, Janković je objasnio da ga je kupio od žene koja živi u Francuskoj i na čije ime se još vodi. Međutim, policajcima nije mogao da pokaže ugovor o kupovini niti ključeve vozila, a policija nije našla ženu od koje je Janković, navodno, kupio vozilo.

Poslednja četiri kilometra do Srbije Janković je hteo da pređe pešice, a pošto se izgubio uhvatila ga je mađarska policija.

On sa sobom nije imao dokumenta, a Mađarima je rekao da se zove Dragan Marković. Odmah je prebačen u smeštaj za ilegalce, gde je posle nekoliko dana na osnovu otisaka prstiju i poternice iz Austrije utvrđen njegov pravi identitet.

Austrijska policija i eksperti nisu verovali da će Janković, koji je bio tražen najpre pod prezimenom Vasić, da pobegne u Srbiju pošto bi ga vlasti u Beogradu sigurno odmah izručile.

 

Prema Haslingeru, Janković se ipak odlučio za Srbiju, verujući da bi ga tamo poznanici, prijatelji i rođaci skrivali od policije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here