Hičner: Referendum u RS bi destabilizovao BiH

0

"Ne verujem da bi iko u BiH, niti izvan nje, želeo da uđe u tu avanturu", rekao je Hičner.

 

Prema njegovim rečima, okvir dejtonske strukture dovoljan je da budu zadovoljeni interesi svih građana BiH, a problem je u tome što ne postoji spremnost domaćih lidera da se dogovore i da BiH učine funkcionalnom državom.

 

"Dejtonski ustav itekako omogućava razvoj države i njenih institucija. Ne samo da to omogućava, nego taj sporazum na to čak i poziva, ali problem je kako ga ko interpretira", precizirao je Hičner za "Dnevni avaz".

 

 

Nema "Dejtona 2": Brus Hičner

Iako butmirski paket ne smatra idealnim, on je ocenio da je dobra osnova za razgovore lidera.

 

 

Hičner je rekao da priče o podeli BiH, referendumima u Republici Srpskoj i trećem entitetu nisu realne opcije, ističući da cepanje BiH ne bi prihvatio niko u međunarodnoj zajednici.

 

On smatra da bi bilo kakav referendum značio destabilizaciju političke situacije u BiH i da bi se pokazao kontraproduktivnim ustavnom poretku, ali i interesima RS.

 

Hičner nije za to da američka administracija imenuje specijalnog predstavnika ističući da bi to poslalo poruku da je situacija u ovom regionu jednako krizna kao u Avganistanu ili Iraku, što nije istina.

 

Ocenjujući da je situacija u BiH teška i u političkom i u ekonomskom smislu, Hičner je rekao da nema bojazni od novih oružanih sukoba u doglednoj budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here