Pexels
Ilustracija

Dermatolozi napominju da je sada važno da negujemo kožu lica, kako bismo sprečili dehidrataciju tokom jesenjih dana.

Ušli smo u jesen i kako se vreme menja, tako se menja i reakcija naše kože na nove vremenske uslove. Tokom hladnijih meseci vazduh postaje suv, u otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru zbog radijatora i ostalih načina grejanja. Kada koža počne da gubi vlagu, barijera se može narušiti, uzrokujući povećanu osetljivost, suvoću i iritaciju.

Zato je promena rutine nege kože u jesen ključna da vaša koža bude zdrava i srećna tokom cele godine.

1. Veoma osetljivu kožu hidrirajte kolagenom ili aloe verom

Ljudi sa osetljivom kožom ili stanjima kao što su psorijaza ili ekcem mogu da dožive peckanje ili osetljivost danima (čak i nedeljama) u prelazu iz leta u jesen.

– Najbolje što možete da uradite je da hidrirate kožu eteričnim uljima, serumima i kremama. Nahranite kožu elastinom i kolagenom da biste pomogli u procesu oporavka. Pokrijte kožu hladno obrađenom alojom i kremama dok vaša koža biva otporna na hladnoću ili ljuštenje –  savetuju stručnjaci.

2. Odlučite se za bogatiju hidratantnu kremu

Zbog promena u okruženju, važno je pre spavanja preći na gušću hidratantnu kremu. Moramo da preduhitrimo promenu vremenskih uslova tako što ćemo koži dodati više vlage i pomoći da je zadrži.

3. Koristite hidratantnu kremu za usne i kreme za okoloočno područje

Ako ove dve stvari već nisu deo vaše rutine nege kože, trebalo bi da budu u hladnijim mesecima. Baš kao i prelazak na gušću hidratantnu kremu, dodavanje ovih proizvoda hidrira vaše usne i kožu oko očiju. Naša koža ne voli nagle prelaze, a dodavanje krema za usne i oči pomaže u ovoj tranziciji, ističu stručnjaci.

4. Nemojte često koristiti pilinge i retinoide

Smanjite upotrebu pilinga i retinoida. Vlažnost i visoke temperature leti obično ublažuju iritirajuće dejstvo lokalnih retinoida i pilinga, verovatno zbog povećane masnoće kože, prenosi superzena.b92.net.

5. Nastavite da koristite SPF

Iako je UV zračenje najjače tokom leta, ono je i dalje prisutno tokom četiri godišnja doba. Kremu za sunčanje treba koristiti tokom cele godine, jer pomaže u smanjenju efekata UV zračenja, koje ubrzava i povećava rizik od raka kože. Dermatolozi preporučuju da se pridržavate dnevnog SPF faktora od 30.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here