EPA
Kristofer Hil

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil kazao je da u dijalogu mora doći do dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, dodajući da Srbija i Kosovo možda jesu specifični, ali problem kao njihov je već mnogo puta viđen u Evropi, prenosi Reporteri.

Hil je istakao da svaka strana u dijalogu mora nešto dobiti. Prema njegovim rečima, u Evropi postoji mnogo modela sličnih ZSO.

On je istakao da SAD u potpunosti podržavaju napore Evropske unije da posreduje u dijalogu.

“Sjajno je što su Evropljani umešani u ovo jer oni odlično poznaju te obrasce“, rekao je Hil za agenciju Beta.

Upitan da li je Kosovo spremno da primeni sporazum o ZSO, on je rekao da će na kraju “biti neke vrste dogovora” i da akteri znaju da se on mora postići na način da sve strane dobiju nešto.

“Na kraju videćemo napredak i pomirenje“, rekao je Hil.

On je naglasio da u novom okviru dijaloga ima mnogo starih elemenata i da je jedno od glavnih pitanja kakva će biti budućnost Srba na Kosovu.

Stav SAD je, naglasio je on, da bi priznanje nezavisnosti Kosova bilo dobro za sve, ali da je u ovom trenutku važan dijalog.

“Dijalog mora da prođe kroz nekoliko kritičnih tačaka, uključujući i pitanje ZSO. Cilj EU je da postigne potpunu normalizaciju odnosa, kako bi životi ljudi mogli da se nastave normalno i da ekonomija i drugi faktori mogu da napreduju. Ohrabruje što o ovome razmišlja i Srbija, pogotovo što je u Skupštini održana sednica o Kosovu. Teška je to tema, posebno u Srbiji. Niko ne može reći da je ovo lako, posebno za ljude ovde“, rekao je Hil.

5 COMMENTS

  1. Хватамо белешке, па све што амерички амбасадор данас каже нама, то ће бити и наш став када се Тексас буде једнострано одцепио од САД… До тада је за Србију на снази резолуција СБ 1244, односно Косово је Србија.

  2. Da ima države ali biće je ti nebi ni mogao da uđeš u Srbiju. A doći će vreme da i kod vas zaigra mečka pa ćemo onda da vam šaljemo Ruse i Kineze u mirovne misije. Oće oče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here