Tanjug
Kristofer Hil

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da ne vidi mnogo dokaza da je Rusija “bilo kakav prijatelj” Srbiji.

– Rusija od Srbije traži da radi stvari koje su u interesu Rusije, a nisam siguran da je to zaista, iskreno rečeno, u interesu Srbije – rekao je Hil u intervjuu za N1.

Na pitanje kako situacija sa ratom u Ukrajini utiče na dijalog Beograda i Prištine, kao i srpsku politiku uopšte, rekao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin “odveo tu zemlju preko ivice, a mi ne znamo kad će se Rusija vratiti”.

Govoreći o poziciji Srbije u vezi sankcija Rusiji, rekao je da je stav njegove vlade da Srbija treba da se “pridruži bremenu koje dele i mnoge druge članice EU“.

– Voleo bih da Srbija to uradi, ali razumem da to za mnoge Srbe sad nije problem, jer oni bi želeli da vide da je Evropska unija zaista ozbiljna u pogledu vašeg prijema – kazao je.

Hil je naveo da razume frustraciju, ali da smatra da Srbija treba da razume gde želi da bude za nekoliko godina, kao i da treba da shvati ko su joj prijatelji, a za koga se to ne bi moglo reći.

Srpska zajednica na Kosovu mora biti bezbedna

Upitan o sastanku koji je imao sa Vučićem i situaciji na Kosovu, ponovio je da je srpska strana “napravila veliku stvar što je došla u Brisel spremna da pregovara i što je uradila svoj domaći zadatak, a to je uvek najvažnije za sve pregovore”.

Prema njegovim rečima, “očigledno je” da rezultati pregovora u Briselu predstavljaju razočarenje, ali on smatra da će se proces nastaviti, na šta ukazuje i dolazak predstavnika EU i SAD, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara u region.

Upitan šta je „pošlo naopako“ prilikom poslednjeg susreta Vučića i Kurtija u Briselu, rekao je da je srpska strana „bila na svom mestu, znala je o čemu treba da razgovara, znala je šta je važno“.

– Ali mislim da druga strana, nažalost, nije bila spremna za konkretan razgovor – kazao je ambasador.

Za rešavanje ovih problema, kako je rekao Hil, neophodno je da razgovarate o konkretnim stvarima, ali te stvari takođe morate staviti u širi kontekst, a širi kontekst je pitanje srpske zajednice i načina na koji će ona živeti u budućnosti.

– To je za mene ključno, srpska zajednica na Kosovu se mora osećati kao kod kuće i biti bezbedna. Zato se ulažu određeni napori da se o tome razgovara, a mislim da će se tako i nastaviti – rekao je.

9 COMMENTS

  1. Zar to Srbija mora da dokazuje Amerima, ko joj je prijatelj? aže on, kako može da vam bude prijatelj neko, kojegnisam ja odabrao! Da vas ne bombamo opet malo, da vas podsetimo, ko vam je priajtelj!

  2. A koliko tona uranijumskih bombi ste vi bacili na Srbiju
    Kao dokazani Prijatelji
    Demokrate i svi ostali dajte odgovor direktan
    Molio bih
    🇷🇺☦️🇷🇺

  3. Bolje bi mu bilo da nije davao intervju. Postojalo bi zrno sumnje kod normalnog svijwta da mozda i nije bas veoma, VEOMA zlonamjeran prema Srbima i Srbiji, ovako…kristalno jasno nas tretira kao beslovesnu masu kojoj ON, svevisnji Anglosaksonac treba da objasni ko smo, sta smo i sta treba da radimo i cemu im sluzimo…Ponizavajuce do bola

  4. Ovaj misli da nema nas koji svedocimo o prijateljstvu njegove teoristicke drzava koja je u zemlji Srbiji ubila osamdeset osmoro dece gospodine decu vam nikad necemo oprostiti . imam petoro unucica i dok sam ziv pricacu im o zlocinima koje ste uradili u ovoj maloj zemlji. samo jedno pitanje gospodine hil dali znate ko je MILICA RAKIC. da je niste ubili danas bi zavrsila fakultet verovatno se udala i imala svoju decu. ZATO MARS

  5. Rusima je srpskorusko prijateljstvo vrlo bitno. A da su nam prijatelji , nesto ne vidim po ruskim delima. Rusi su ko i USA velika sila kojima prijateljski podrepasi trebaju – onoliko koliko im trebaju. I to je sve.

  6. Sfrj
    Jugo nostalgija nam nije potrebna
    Komunisti su skoro sve što je srpsko uništili i prodali
    Toliko o sfrj
    Sramota i strahota je ta tvorevina bila za Srbe
    🇷🇸☦️🇷🇸

  7. Wuahahahahaha, Drazo, decko sa imenom jednog od domaceh izdajnika i saradnika sa Nemcima okupatorima, kojeg su braca Srbi uvatili i osudili na smrt, imas pravo: Devet od deset bolnica je sagradjeno u SFRJ, to je dokaz koliko je to drustvo bilo bolesno i kako nam je bilo tesko u toj tamnici naroda. Uostalom – pitaj mamicu gde je letovala na moru? Mozda je zatrudnila sa Antom? Ko zna?

  8. kako ti vidis prijateljstvo amerike prema srbiji bacili ste tone deplited uraniuma na srbski narod otrovali zemlju i stanovnistvo i sad se predstavljate kao srbski prijatelji kako te nije sramot da tako besmisleno lupetas mars kuci jenki

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here