Tanjug
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je u američkom Stejt departmentu bilo mnogo zaljubljenika u Jugoslaviju koji nisu bili spremni za njen raspad.

U intervjuu za “Nedeljnik”, Hil je rekao da je u američkoj administraciji bilo mnogo onih koji su se bavili Jugoslavijom i među njima “mnogo jugonostalgičara”.

– Bilo je mnogo onih koji su uživali u toj zemlji, koji su voleli Jugoslaviju i njen narod. Takvi nisu bili spremni da vide kako se ona urušava – naveo je Hil.

Ambasador je govorio i o svom odrastanju u Jugoslaviji, o svom prvom poslu u američkoj administraciji, 1978. u Beogradu, o svom angažmanu 1990-ih.

– I  pre no što sam došao ovde poslom, moj stav je bio da treba da postoji celokupno rešenje, a ne da jedna po jedna republika, poput domina, napušta Jugoslaviju. Smatrao sam da treba održati veliku konferenciju o tome kako će Jugoslavija izgledati – kazao je Hil.

Hil je govorio i o stanju demokratije u Srbiji ali i u SAD, o Beogradu između Istoka i Zapada, Otvorenom Balkanu, ali i balansiranju Srbije nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Nisam psihijatar ni psiholog, ali mislim da je pod Vladimirom Putinom Rusija otišla u jednu jako mračnu šumu. Ne mislim da iko treba da ih čeka da se vrate odatle. Zapravo, vreme je da se ubrza put Srbije na Zapad – ispričao je Hil.

Kako se jedno poglavlje njegovih memoara zove “Kosovo – gde je sve počelo i gde će se završiti”, “Nedeljnik” je Hilu postavio pitanje vidi li razrešenje kosovske krize.

– Verujem da nam je potrebno razumevanje da će svi narodi Balkana i Evrope živeti jedni s drugima još veoma dugo. A kada živite sa nekim, morate da napravite aranžmane koji smanjuju tenzije i omogućavaju ljudima da nastave svoje živote. Brinem da zbog tih tenzija mnogi ljudi ne shvataju da je neophodno smiriti se. Na ovim prostorima ima mnogo istorije. Nju je važno poštovati, ali ne smete biti njen zatvorenik – istakao je američki ambasador.

4 COMMENTS

  1. Ovo je smešno!
    Lepo je to – izbombarduješ jednu suverenu državu, razoriš je, otmeš deo teritorije i onda očekuješ da se pomiri s tim, prizna secesiju i ne robuje svojoj istoriji. I pri i da bude prijatelj sa SAD koja i dalje drži batinu u ruci i samo čeka priliku da udari smatrajući nas maloumnm detetom.
    Ne biva to i nikad neće.

  2. Ti si isto jedan primjerak od njih
    Zaljubljenici u učk , hrvatsku, muslimani iz bosne ,
    A na Srbe ste bacali uranijumske bombe
    🇷🇸☦️🇷🇸
    🇷🇺☦️🇷🇺

  3. Pa ajte laptop heroji sa Zapada u Novosibirsk, Minsk, Volgograd….sta cete po Zapadu kad vas je bombardovao?
    Ti te bombe nisi ni video, ni osetio, niti pojma imas o Srbiji i bombardovanju Srbije. Stavio si ime za koje mislis da je patriotsko, ubi se da dokazes zastavicama da si rodoljub, a? Ne, ti to nisi. Da nsi iz mesanog braka pa se trudis iz petnih zila da budes Srbin:)?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here