EPA/Justin Lane
Hilari Klinton

Hilari Klinton savetovala je demokratskom predsedničkom kandidatu Džou Bajdenu da ni u kom slučaju ne prizna poraz u izbornoj noći.

Klintonova smatra da bi se objava konačnih rezultata mogla odložiti zbog glasanja poštom.

Demokratkinju Hilari Klinton je na predsedničkim izborima 2016. porazio Donald Tramp, republikanac koji uoči ovogodišnjih izbora zaostaje u nacionalnim anketama za Bajdenom.

“Bajden ne bi trebalo da popusti ni pod kakvim okolnostima”

Klintonova je priznala poraz u izbornoj noći 2016, ali kaže da bi pobednik ovogodišnjih izbora mogao biti poznat nešto kasnije u novembru zbog glasanja poštom u pandemiji koronavirusa.

Kaže da bi rezultati u izbornoj noći mogli ukazivati na malu prednost Trampa. U tom slučaju “Bajden ne bi trebalo da popusti ni pod kakvim okolnostima jer mislim da će se to razvući”, rekla je ona.

Bivša američka državna sekretarka rekla je to u intervjuu za emisiju The Circus televizijske mreže Šoutajm, čiji je deo objavljen u utorak.

Bajdenov portparol kampanje odbio je da komentariše njene navode.

Očekuje se duplo više glasova poštom nego 2016.

Očekuje se da će polovina američkih birača glasati poštom ove godine, što je više nego dvostruko više nego 2016, a nemaju sve savezne države i lokalni zvaničnici jednake kapacitete za prebrojavanje glasova poštom.

Takođe, neke države poput Ohaja i Severne Karoline dopuštaju prebrojavanje glasačkih listića koji pristignu i nekoliko dana nakon zatvaranja birališta.

– Verujem da će(Bajden pobediti ako ne posustanemo i ako budemo usredsređeni i neumoljivi kao druga strana – istakla je Hilari Klinton.

Tramp je bez ikakvih dokaza kritikovao glasanje poštom kao prevaru, iako je zatražio vlastiti listić za slanje poštom na ovogodišnjim izborima.

Američki predsednik, koji će u četvrtak službeno prihvatiti stranačku nominaciju, takođe smatra da bi glasanje poštom moglo usporiti prebrojavanje glasova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here