pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hiljade građana Sudana izašlo je danas na proteste u glavnom gradu Kartumu i drugim gradovima u zemlji protiv oktobarskog vojnog udara i dogovora koji je kasnije vratio premijera Abdalu Hamdoka na funkciju.

Snimci koji su kružili društvenim mrežama pokazuju demonstrante na različitim lokacijama u Kartumu i njegovom bratskom gradu Omdurmanu, prenosi agencija AP.

Protesti su održani i u drugim gradovima, uključujući Kasalu, Senar i Port Sudan.

Sudanska vojska je preuzela vlast 25. oktobra, raspustivši prelaznu vladu i uhapsivši desetine zvaničnika i političara, podseća AP.

Ovo vojno preuzimanje je poništilo planiranu tranziciju ka demokratskoj vlasti više od dve godine nakon što je narodni ustanak primorao na smenu dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade.

Premijer Abdala Hamdok vraćen je na funkciju prošlog meseca nakon međunarodnog pritiska i sporazuma koji zahteva nezavisnu tehnokratsku vladu pod vojnim nadzorom.

Sporazum je uključivao oslobađanje vladinih zvaničnika i političara pritvorenih nakon puča i formiranje nezavisnog tehnokratskog kabineta na čelu sa Hamdokom.

Dogovor je, međutim, odbio prodemokratski pokret, koji insistira na predaji vlasti civilnoj vladi koja će voditi tranziciju.

Protesti se odvijaju pod sloganima: “Nema pregovora, nema kompromisa, nema podele vlasti” sa vojskom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here