pixabay.com
Foto: Ilustracija

Desetine hiljada demonstranata u “Maršu slobode“ okupilo se i ovog vikenda u Melburnu s obećanjem da će nastaviti borbu protiv obavezne vakcinacije i usvojenog Zakona o pandemiji.

Anketa objavljena u šifrovanoj aplikaciji Telegram, tražila je od pratilaca da glasaju o tome šta žele da vide na skupovima u budućnosti, pošto je kontroverzni zakon usvojen sa 20 glasova “za“ i 18 “protiv“.

Nešto manje od polovine anketiranih veruje da bi nedeljni protesti trebalo da se nastave, i izazovu još više “poremećaja“ u prestonici.

Drugo najpopularnije mišljenje bilo je okupljanje svakog dana zajedno s marševima tokom nedelje.

Građani su počeli da se okupljaju ispred zgrade Parlamenta u subotu, gde su skandirali “Otpusti Dena Endrjuza“, “Nema više zaključavanja“, “Za našu decu“. Uz to, ispaljivali su rakete tokom marša gradom.

U jednom trenutku, demonstranti su bili primorani da promene pravac, pošto ih je policija sprečila da se kreću Svonson ulicom.

Tokom protesta mogle su se videti grupe kako mašu raznim transparentima i zastavama Australije, Eureke, uključujući i “crvenim verzijama“ Ozi i britanske zastave. Pojedinci su plesali i pevali uz muziku.

U periodu od 13 do 14 sati su držani govori, nakon čega je usledio marš do stanice u Flindres ulici, pa je saobraćaj bio zaustavljen. Demonstranti su se kasnije uputili ka sedištu ABC u Sautbenku, gde su uzvikivali “Recite istinu“.

Specijalni gosti skupa bili su Kreg Keli iz partije Ujedinjene Australije, Zoi Buler, trudnica iz Balarata, koja je uhapšena 2020. i dr Piter Džonson, koji je podneo ostavku u znak protesta protiv zdravstvenih mera Vlade.

Održani i kontraprotesti

U subotu je održan i kontraprotest pokretu “Sloboda“, a članovi Kampanje protiv rasizma i fašizma objavili su na društvenim mrežama snimke grupe koja skandira “Ujedinite se u borbi protiv desnice“, dok je marširala Melburnom.

Foli: Zakon već izmenjen

Ministar zdravlja Viktorije, Martin Foli je izjavio da se demonstranti žale na aspekte zakona koji su već izmenjeni.

– Sada imamo skup zakonodavnih aranžmana koji omogućavaju ravnotežu između odgovora javnog zdravlja koji nas drži bezbednim i otvorenim, sa zaštitnim mehanizmom za ljudska prava – rekao je Foli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here