T. O.
Jedna od poslovnica Optusa

Hiljade Australijanaca čiji lični podaci su kompromitovani prilikom sajber napada na telekomunikacionu kompaniju Optus, moraće da promene vozačke dozvole ili pasoše, u zavisnosti koje podatke su dali prilikom potpisivanja ugovora s mobilnim operaterom.

Očekuje se da će Optus snositi višemilionske troškove za promenu isprava građana, pošto je takav zahtev najavila Savezna vlada.

Vlade NSW, Viktorije, Kvinslenda i Južne Australije od utorka su počele da uklanjaju birokratske prepreke za svakoga ko može da dokaže da je žrtva hakovanja, koje je ugrozilo podatke miliona ljudi.

Ugroženo najmanje 10.000 korisnika

Haker koji je provalio u sistem Optusa, objavio je na internetu lične podatke 10.000 klijenata. Stručnjaci za sajber kriminal smatraju da mnogi korisnici pogođeni napadom treba hitno da zamene lična dokumenta.

Tobi Mari, vanredni profesor sajber bezbednosti na Univerzitetu u Melburnu, kaže da je objavljivanje podataka kompromitovalo po više dokumenata pojedinih korisnika Optusa.

– Ti ljudi su sada ugroženi zbog ovih dešavanja. Da sam na njihovom mestu, sigurno bih odmah menjao vozačku dozvolu ili mediker karticu.

Ministar za korisničku podršku Novog Južnog Velsa, Viktor Dominelo takođe je savetovao klijente koje je Optus obavestio da su detalji njihove vozačke dozvole kompromitovani, da podnesu zahtev za zamenu.

Kako je rekao, Vlada NSW će naplatiti naknadu za zamenu, u iznosu od 29 dolara, od Optusa.

Građani Viktorije takođe će dobiti besplatnu zamenu broja vozačke isprave.

– Zatražićemo da Optus nadoknadi troškove novih dozvola Vladi Viktorije – rekao je portparol kabineta.

Slični aranžmani se prave i u drugim državama i teritorijama, a ukupni troškovi za Optus mogli bi da se mere desetinama miliona dolara.

Zamena pasoša

Tobi Mari je rekao da će promena pasoša biti složenija. Prema njegovim rečima, oni koji žele da promene pasoš verovatno će morati da čekaju više od tri meseca zbog kašnjenja koja već postoje u izdavanju putnih isprava, a sve usled kovida.

Osim toga, pored vremena koje je potrebno da bi se podneli zahtevi, za mnoge troškovi izdavanja novih isprava mogu da predstavljaju finansijski izazov.

Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine saopštilo je na svojoj veb stranici da nije došlo do hakovanja njihovih sistema i da su pasoši i dalje bezbedni za putovanja.

U utorak je opozicija pozvala saveznu vladu da se odrekne taksi za zamenu pasoša i da ubrza vreme obrade.

– Žrtve sajber napada na Optus ne bi trebalo da čekaju ili da plaćaju značajne iznose da bi obezbedile svoje lične podatke i nabavile nove pasoše – rekli su senatori Koalicije Sajmon Birmingem i Džejms Paterson.

Prema njihovim rečima, Optus mora da preuzme odgovornost za ono što bi moglo da bude najveće kršenje bezbednosti podataka u istoriji Australije.

Nova vozačka dozvola

Zzitelji Viktorije obično mogu da podnesu zahtev za novu vozačku dozvolu samo ako postoje dokazi da je došlo do prevare.

Ali, portparol Ministarstva saobraćaja je rekao da bi pogođeni Viktorijanci mogli da zamene svoju dozvolu onlajn i da je zatraženo da Optus plati naknadu.

Svako koga je Optus obavestio da su detalji o njihovoj dozvoli hakovani, može da kontaktira VicRoads kako bi se njihov zapis o vozačkoj dozvoli evidentirao i zatražili zamenu.

Da bi dobili novi broj vozačke dozvole u NSW, korisnici Optusa mogu da podnesu zahtev za zamenu putem aplikacije Service NSW, rekao je ministar Dominelo.

– Optus će kontaktirati kupce u narednim danima kako bi potvrdili da li moraju ili ne moraju da podnesu zahtev za zamenu vozačke dozvole – rekao je Dominelo.

Građani će morati da plate naknadu za zamenu od 29 dolara, ali će u narednim danima Optus obavestiti klijente o načinu naknade troškova.

Stručnjak za sajber bezbednost Tobi Mari kaže da je sada teret na građanima da se pobrinu za bezbednost sopstvenih podataka i da ublaže moguće posledice.

Zamena po državama

Kvinslend – Ministar saobraćaja Mark Bejli je rekao da će nove dozvole biti izdate ljudima ako imaju obaveštenje o povredi bezbednosti njihovih podataka od Optusa ili neke agencije za sprovođenje zakona.

Južna Australija – Dobijanje nove vozačke dozvole biće besplatno i za vozače iz Južne Australije. Service SA je savetovao da se dođe u jedan od njihovih centara sa dokumentacijom od Optusa.

ACT – Vlada ove teritorije radi na pitanju zamene vozačkih dozvola, ali još uvek nema detalja o tome da li će zamena biti besplatna ili ne.

Tasmanija – Prema veb stranici Vlade Tasmanije, nejasno je u kojoj meri su podaci o dozvolama ugroženi, ali vozači mogu da ih zamene ako žele. U ovoj fazi, vlada kaže da Optus ne pokriva troškove.

Zapadna Australija – Ministar saobraćaja Rita Safioti potvrdila je da će nove vozačke dozvole biti besplatno dostupne stanovnicima Zapadne Australije koji su pogođeni napadom na Optus.

Ko snosi troškove?

Optus je rekao da će najugroženijim sadašnjim i bivšim klijentima ponuditi besplatno usluge kreditnog nadzora do 12 meseci putem pretplate na Equifax Protect.

Profesor Mari smatra da bi bilo prikladno da Optus snosi dodatne troškove sa kojima se suočavaju korisnici, posebno onih 10.000 čiji su podaci objavljeni, jer oni nemaju drugi izbor osim da promene lična dokumenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here