Facebook/Kosovo Sever portal

Više hiljada Srba sa Kosova i Metohije okupilo se danas u znak podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Oni su nakon večernjeg bogosluženja iz Zvečana pošli u litiju do severnog dela Kosovske Mitrovice. Bogosluženje je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, zajedno sa monaštvom i sveštenstvom, u znak podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Posle molebana koji je služen u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, kolona građana predvođena vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, krenula je ka severnom delu Kosovske Mitrovice, a učesnici litije su nosili ikone svetaca, srpske trobojke i dva velika transparenta na kojima je pisalo “Ne damo svetinje”, “Podrška narodu i crkvi u Crnoj Gori”.

Okupljenima se ispred hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici obratio vladika raško-prizrenski Teodosije navodeći da je skup organizovan u znak podrške arhijerejima, sveštenstvu i vernom narodu u Crnoj Gori.

– Naše svetinje, bilo u Crnoj Gori, bilo ovde na Kosovu predstavljaju svetionike koji nam u mraku pokazuju put, ko smo, šta smo bili i kakvi treba da ostanemo. Dok je tih svetinja biće i nas, a dok je nas kao crkve božije biće i tih svetinja. Odavde šaljemo poruku svima da nas nikakve prolazne stvari ovoga sveta ne mogu razjediniti i posvađati – rekao je Teodosije.

U znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, danas se na severu Kosova…

Gepostet von Marija Spasojević am Mittwoch, 29. Januar 2020

Podsećamo, u Crnoj Gori je 27. decembra usvojen Zakon o slobodi veroispovesti, koji predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na veliki otpor vernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Молебан и шетња подршке српској цркви у Црној Гори

Gepostet von Косовска Митровица – Kosovska Mitrovica am Mittwoch, 29. Januar 2020

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here