Hiljade u kolu u čast heroja

0

Ponosni na slavne pretke: Kolo u Lazarevcu
 

– Prvobitna zamisao bila je da se Kolo mira odigra oko protočnog jezera Veliki Crljeni, ali majske poplave u kojima su poplavljeni kopovi su nas sprečili u nameri da odigramo kolo oko jezera koje je prema broju učesnika u kolu trebalo da uđe u Ginisovu knjigu rekorda – istakao je za ‘Vesti’ Dragiša Simić, predsednik Udruženja Sela i posela i inicijator odigravanja Kola mira.

 

Ni Ozren nije daleko

– Ništa nije daleko, pa ni Lazarevac, kad treba odati poštu srpskim junacima i vojvodi Živojinu Mišiću čijom je genijalnošću pobeđena austrougarska vojska pre jednog veka. Iz Republike Srpske su stigla društva koja na ovaj način odaju počast srpskim herojima čija nas junaštva hrane i danas – naglasio je Milan Lazić, koji je sa brojnim folkorašima u Lazarevac stigao sa Ozrena.

Umesto oko jezera, učesnici ovog neobičnog odavanja priznanja srpskim ratnicima kolo "Kolubarski vez" je odigrano na ulicama Lazarevca čime nije umanjena vredost obeležavanja datuma velike srpske pobede na Kolubari i slanja svetu poruke mira, ljubavi i prijateljstva.

Da nije bilo majskih poplava koje su u potpunosti poremetile prvobitnu zamisao organizatora, sve bi bilo drugačje jer bi verovatno u Lazarevac došla i mnobrojna kulturno-umetnička društva naših ljudi iz dijaspore, ali organizatori su prezadovoljni i onim što je viđeno.

Učesnici iz Poljske su istakli da su došli da upoznaju potomke hrabrih srpskih ratnika i da uspostave prijateljstvo koje će trajati dugo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here