Hadži Marko Vujičić

U Hramu Svetog Save u Beogradu, u prisustvu velikog broja vernika, patrijarh srpski Porfirije je, uz sasluženje 22 episkopa SPC služio svetu arhijerejsku liturgiju na kojoj je hirotonisan episkop jegarski Nektarije (Samardžić).

Novi vikar patrijarha dolazi iz Švedske, a izabran je na redovnom zasedanju Sabora SPC 20. maja 2022.

Rođen u Sarajevu 1983, godine, kao Ratko Samardžić. U ovom gradu je započeo osnovnu školu, ali usled rata u Bosni sa porodicom se preselio u Geteborg.

Završio je najpre Bogosloviju Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči, a zatim i Moskovsku duhovnu akademiju.

Zamonašio se 2007. godine u hramu Svetih Kirila i Metodija u Malmeu kada je i dobio monaško ime Nektarije po Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu.

Nektarije je završio teološki fakultet pri državnom Kapodistrijanskom Univerzitetu u Atini sa diplomskim radom  na temu Evharistijski spor u postvizantijskom periodu. Obrazovanje nastavlјa na postdiplomskim studijama na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, kod mentora Vasilija Kalijagmanisa sa temom Pastirski aspekti Eklisiologije Svetog Nektarija Eginskog, koju je odbranio 4. aprila 2019. godine u Solunu. Pored maternjeg srpskog jezika, govori švedski, ruski, grčki i engleski jezik.

Vladika Nektarije se tokom 11 godina boravka u Grčkoj, dve godine učio monaškom životu na samom svetosavskom izvoru, u manastiru Hilandaru, gde je proveo dve godine.

Oktobra 2021. godine, novi srpski vladika Nektarije iz Švedske se vraća za Srbiju gde u Patrijaršiji obavlja dužnosti službenika pri Kancelariji za međucrkvene odnose Svetog Arhijerejskog Sinoda.

Počinje božićni post

Za pravoslavne vernike od 28. novembra počinje Božićni post, poznat i kao Mala četrdesetnica, koji će trajati do 6. januara, odnosno Badnjeg dana.

Post traje 40 dana i za vernike je to priprema za najrodosniji hrišćanski praznik, rođene Isusa Hrista.

Tokom tog perioda vernici treba da se uzdržavaju i od mrsne hrane, ali i zlih misli i rđavih dela zato što podvig posta treba da bude i telesni i duhovni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here