HIV u porastu među ljudima koji ne smeju da traže pomoć

0

Šef objedinjenog programa Ujedinjenih nacija za borbu protiv AIDS (UNAIDS) Mišel Sidibe ukazao je da je "neprihvatljivo" da 85 zemalja i dalje ima zakone prema kojima se kažnjavaju homoseksualci, a u sedam država je predviđena smrtna kazna za upražnjavanje seksa između dva muškarca.

 

Sidibe, koji je "veoma uplašen" zbog rastućeg konzervatizma, kazao je da prava manjina moraju da budu podržana jer "ako to ne učinimo… mislim da će epidemija ponovo da se proširi".

Sidibe je predlog zakona u Ugandi, koji predviđa smrtnu kaznu za homoseksualce, nazvao "veoma nesrećnim", i izrazio je nadu da do usvajanja tog zakona nikada neće doći, prenela je agencija Asošieted pres.

Od 16 miliona ljudi u svetu koji drogu uzimaju intravenozno, odnosno sami sebi je ubrizgavaju, skoro tri miliona su HIV pozitivni, među njima manje od četiri odsto ima pristu centrima za lečenje, a manje od osam odsto ima pristup zdravstvenim ustanovama.

Od Kine do Kenije i Malavija, oko 33 odsto novih HIV infekcija se pojavilo među homoseksualcima, što je značajan porast, dok među karipskim zemljama, gde većina država nema represivne zakone, taj porast iznosi samo tri do šest odsto.

Čak i u SAD, gde zakoni nisu restriktivni, šokantno je da je prošle godine zabeleženo više od 50 odsto novih HIV infekcija među gej populacijom, a među onima od 19 do 25 godina taj postotak je još veći.

Posle skoro nijednog novog zabeleženog slučaja poslednjih par godina, broj zaraženih HIV virusom je ponovo u porastu među onima koji nemaju pristup svim informacijama i zaštiti koja im je neophodna, istakao je Sidibe.

To nije problem samo u SAD već i u Evropi i Africi, dodao je on.
HIV virus, koji u mnogim slučajevima dovodi do obolevanja od AIDS, dobijaju i narkomani, koji nemaju pristup zdravstvenim ustanovama, kriju se, jer se plaše zakona i kazni, rekao je Sidibe.

Sidibe je ukazao da u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji među narkomanima ima 70 odsto novih infekcija.

U Nigeriji, gde ima 1.000 novih HIV infekcija svakog dana, preko 30 odsto njih su iz ugroženih grupa, narkomani, prostitutke i homoseksualci. Sidibe je pozvao na "revolucionarnu prevenciju", uključujući kampanje u velikim gradovima širom sveta, poput onih pokrenutih proteklih godina protiv duvanskog dima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here