EPA/Pavel Golovkin
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Kraj evropske perspektive za Balkan i pokopane nade Srbije za skori ulazak u Evropsku uniju. Ovako se u regionu tumači odluka Evropskog saveta da ne počne pristupne pregovore s Albanijom i Severnom Makedonijom. Javno mnjenje prst krivice upire u francuskog predsednika Emanuela Makrona, a neki mediji objavljuju crni scenario “reprize 90-ih” na Balkanu.

Evropsko “ne” je već izazvalo zemljotres u regionu, s epicentrom u Skoplju, jer je tamošnji premijer Zoran Zaev, koji je naciji obećao početak pregovora, zatražio hitne vanredne izbore.

– Zapadni Balkan je poliven velikom kofom hladne vode – komentariše za “Vesti” spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, uz ocenu da bi potez iz Brisela mogao da pojača evroskepticizam država Zapadnog Balkana, ali i da EU bude ona koja će gurnuti region u zagrljaj Rusije, Kine i Turske.

Za ovu, kako je naziva, kratkovidu odluku EU, najveću odgovornost snosi Francuska i njen predsednik Emanuel Makron.

– Potezima u kojima se vidi trampistički način ponašanja Makron preuzima veliki rizik koji može imati posledice po Balkan i čitavu EU. Pariz je predvodio, a Holandija i Danska sledile nepoštovanje obećanja Severnoj Makedoniji o otvaranju pregovora sa EU, ako reši pitanje promene imena države. Uz sve, to nije punopravno članstvo, već samo pristupanje pregovorima i ako EU ne može da ih otvori, onda je izgubila i kredibilitet i privlačnost za zapadni Balkan – ukazuje Jakšić.

Istorijska greška, prokomentarisali su odlazeći visoki funkcioneri EU Federika Mogerini i Žan Klod Junker. Mogerinijeva je u tekstu “Dve odluke, jedna greška” na svom blogu napisala da su šefovi država i vlada EU odložili odluku uprkos “izvanrednom napretku” dve zemlje i protivno preporuci Evropske komisije.

-To je više od propuštene šanse. Ovo je istorijska greška, za koju se nadam da će što pre biti ispravljena – kazala je Mogerini.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izvinio se građanima dve države.

– Niste vi krivi, mi smo. Vi ste obavili svoj posao, mi svoj nismo – poručio je Tusk.

Ova odluka, prema navodima hrvatskog “Jutarnjeg lista”, “duboko kompromituje EU, a Hrvatsku dovodi u užasno nezgodan položaj jer će se i u njoj osetiti regionalni potresi.

– Vladimir Putin i Tajim Redžep Erdogan moraju da budu srećni kada vide šta radi EU jer odbijenica Makedoniji i Albaniji je poruka Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu da su neželjeni – piše dnevnik i ukazuje da reakcija može da bude “ako nas neće Evropa, ima ko nas želi”.

List pita i zašto Srbija ne bi nastavila da uvozi rusko oružje i dopušta kineske investicije, usput dovodeći odnose s Kosovom na ivicu sukoba.

– Ko može sprečiti još čvršće povezivanje Republike Srpske i Srbije ili Albanije i Kosova, kao i dezintegraciju Makedonije i BiH? U takvim okolnostima, zašto Bošnjaci ne bi pohrlili u zagrljaj Turske, a Dragan Čović u obnavljanje Herceg-Bosne? I eto belaja, možda i reprize događaja iz devedesetih – konstatuje autor teksta.

Na dva koloseka

Boško Jakšić (na slici) smatra da EU može da se širi i dok se reformiše.

– Ta dva procesa mogu da idu paralelno i da Brisel podstiče države u regionu zapadnog Balkana na reforme. Bez podrške spolja, to će u ovim državama i u regionu ići veoma sporo – kaže Jakšić.

Građani dali prvenstvo EU

Za 45,5 odsto građana Srbije je kao najprihvatljiviji spoljnopolitički prioritet članstvo u EU, dok 17,6 odsto smatra da treba da bude članica Evroazijske unije, a nešto više od trećine anketiranih da ne treba da se učlanjuje u te organizacije, rezultati su istraživanja Biroa za društvena istraživanja. Prema istraživanju sprovedenom na reprezentativnom uzorku od 1.006 građana, svega dva odsto anketiranih je podržalo članstvo i u EU i u NATO.

Makron sve zakuvao

Novinar “Jutarnjeg lista” Robert Bajruši ocenio je daće potresi uslediti zahvaljujući “pseudoliberalu Emanuelu Makronu”.

– Makron je pogazio sva obećanja EU Makedoncima i Albancima. Potresi se možda neće osetiti u Danskoj i Portugalu, ali ovde sigurno hoće, tek će se videti kakvog intenziteta, a sve se moglo sprečiti jednostavnom odlukom o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom. Ali, Makron je odlučio da zakuva kašu, koju će sada drugi morati da pojedu – uveren je Bajruši.