Hladni prsti kriju (lošu) tajnu organizma

0

Hladna stopala i šake su češća pojava kod žena
 

Anemija – Ako pored hladnih ruku i nogu osećate i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, trebalo bi da proverite gvožđe u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daje joj crvenu boju.

 

Dijabetes – Hladnoća kao i trnjnje u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, mnogo jedete a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

 

Štitna žlezda – Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je praćen hladnim ekstremitetima ili osećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

 

Stres – Stres takođe može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here