Hladni rat i “ekonomski NATO pakt”

0

Reuters
Tek izabrani: Junker i Poljak Tusk
 

Štete od sankcija koje je morala da uvede Moskvi, ogromne su – ne samo za Rusiju, čija se rublja sunovratila, već i za evropsku privredu uzdrmanu recesijom.

Srbija i Brisel

Što se tiče Srbije ona je 21. januara otpočela pregovore o prijemu u punopravno članstvo u EU. Odmah zatim je počelo "dubinsko upoznavanje – skrining" o tome kako srpski zakoni moraju biti usaglašeni s propisima i odredbama Unije. Ovaj proces trajaće do marta iduće godine kada će Srbija otvoriti prva pregovaračka poglavlja. U isto vreme Kosovo će, kako se očekuje, zaključiti ugovor o stabilizaciji i pridruživanju što je prva faza evropske integracije. Poređenja radi, tzv. skrining Crne Gore trajao je pune dve godine.

Kao posledica novog hladnog rata, gasovod Južni tok pred kraj godine i zvanično je proglašen mrtvim. Prioritet Brisela sada je južni koridor – put kojim će azerbejdžanski gas stizati u Evropu preko Turske, Grčke i Albanije.

Grčka je izgubila iluzije jer je spektakularno smanjila državni deficit, ali se njen spoljni dug nije smanjio, dok je nezaposlenost rasla. Sve što je EU davala kao tzv. pomoć bili su zapravo novi krediti za otplatu kamata starih kredita – ni govora o pomoći da se pokrene ekonomija. Drugim rečima: dužničko ropstvo ili "dužan ko Grčka".

Posle izbora za Evropski parlament na kojima su uspon zabeležili evroskeptici i ekstremna desnica, za predsednika nove Evropske komisije imenovan je Žan Klod Junker, dugogodišnji premijer Luksemburga. Tek što je seo u svoju evropsku fotelju, Junker je pre nekoliko nedelja morao da se brani od žestokih kritika i napada posle otkrića da je u njegovoj otadžbini dve decenije delovala prava industrija utaje poreza. Informacije su procurile jer ih je 28-godišnji pravnik Antoan Deltur iz advokatskog kabineta u Luksemburgu – dostavio novinarima. Ovaj mladi heroj (poput Snoudena) uhapšen je zbog krađe i sada građani širom EU potpisuju peticiju u njegovu odbranu.

Šta će nam doneti iduća godina, teško je predvideti jer je svugde veliko previranje, a Evropa kao da se našla u nekoj vrsti balkanske situacije – jedva diše – toliko je pritisnuta između Istoka i Zapada. Za kraj 2015 godine predviđeno je potpisivanje TTIP ili TAFTA – ugovora o tržišnom ujedinjenju SAD i EU, o kojem dugo (tajno i polutajno) pregovaraju Brisel i Vašington. Ovaj ugovor je Hilari Klinton nazvala "ekonomskim NATO paktom". Države EU faktički će preneti vlast na multinacionalne kompanije jer će za sve sporove biti nadležni arbitražni – dakle, privatni američki sudovi.

Tužilac Euleksa bez suda

U godini koja je za nama specijalni tužilac Euleksa, Amerikanac Klint Vilijamson, potvrdio je navode iz izveštaja Saveta Evrope – da je bilo trgovine organima na Kosovu 1999. godine i da je u to bila umešana OVK. Optužnica još nije podignuta, imenovan je Vilijamsonov naslednik kao tužilac za budući proces pred sudom – koji još nije osnovan. Ove godine u prištinskim medijima izbio je na površinu sukob između poštenih i nepoštenih pripadnika Euleksa na Kosovu. Svi su se u Briselu iznenadili kada su čuli da u Euleksu vlada korupcija na najvišem nivou, iako je to bilo
opštepoznato.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here