pixabay.com

Jedan Splićanin koji je u Italiju zimus otišao na skijanje postao je žrtva modernih džeparoša – onih koji novac kradu s platne kartice! Da mu je račun „tanji“ za oko 1.000 evra saznao je odmah, dok je boravio na skijalištu u Južnom Tirolu.

– Na sreću sam ugovorio uslugu koja mi omogućuje da, po svakoj obavljenoj transakciji, primim SMS poruku od banke. Tako mi je prvo stigla poruka kojom me ‘obaveštavaju’ da sam u tom momentu – dok sam bio na skijanju i Italiji – potrošio 4.500 danskih kruna, i to u Danskoj?! U istoj minuti stižu još dve poruke, ovaj put iz Holandije, i to jedna na 200 evra, a druga na 260, a ja sam i dalje na žičari u Italiji… Kako je reč o bankovnoj kartici koju vrlo retko koristim za nekakve transakcije, a ne dižem ni novac na bankomatu, naravno, shvatio sam odmah da sam žrtva prevare. Nisam čekao ni trenutak, kontaktirao sam banku u Hrvatskoj koja mi je izdala karticu, da ih obavestim kako sam ‘pokraden’ – ispričao je ovaj Splićanin za medije.

On dodaje da je banka pokrenula postupak za povraćaj novca i blokirala karticu čim je utvrđeno da se radi o prevari. Njegova brza reakcija i reakcija banke sprečili su da ostane bez još novca, pošto je dan kasnije pokušana još jedna transakcija sa iste kartice. Iz više banaka je odgovoreno da za sada nisu imali slučajeve elektronskog džeparenja, a klijentima savetuju da prilikom beskontaktnog plaćanja budu sigurni da samo oni imaju pristup kartici. Drugim rečima, da ne dopuste trgovcu ili konobaru da „odšeta“ s karticom.

Pored elektronskog džeparenja kao najnovijeg izuma, u opticaju su i dalje klasične prevare. Stoga uvek treba odvojeno čuvati karticu i pin kod, a prilikom dizanja novca sa bankomata rukom sakriti očitavanje pin koda. Takođe prevare preko interneta su vrlo česte, tako da treba biti oprezan u vezi sa sumnjivim nagradnim igricama kojima se nastoji da se od korisnika izvuče broj kartice. Ukoliko se to dogodi potrebno je odmah blokirati platnu ili kreditnu karticu.

Napadi hakera

U samo nekoliko koraka, hakeri mogu provaliti u naloge internet-bankarstva i veoma brzo i jednostavno isprazniti račune korisnika ovih usluga. Korisnici često imaju jednostavne lozinke koje hakerima olakšavaju napade, pa je pražnjenje računa jednostavno, kao i povezivanje sa Pej-pal nalogom hakera.

Ukratko, treba odvojiti minut za smišljanje jačih, komplikovanijih lozinki, da hakerima ne bi bio olakšan posao.

Sutra – Hoće li digitalni novac zameniti kovanice (3): Korona protiv gotovine