pixabay.com

Srbi vole gotovinu i činjenica je da manje koriste digitalna plaćanja, ali je to neminovnost koja nas čeka, ocenjuje dr Danilo Šuković. On kaže da je uvek svaka novotarija izazivala skepsu kod građana, naročito kod starijih.

– Ali i korona je malo ubrzala stvari, pa i stariji građani nisu više gadljivi na plastične kartice. Naravno, daleko je to još od skandinavskog primera, ali polako idemo u susret budućnosti – navodi dr Šuković.

Njegov kolega Mlađan Kovačević sličnog je mišljenja.

– Iako su na početku građani bili malo skeptični, sada veliki broj ima kartice, a dobar deo se odlučuje i za plaćanje putem mobilnog telefona – ističe dr Kovačević.

Ipak gotovina će još dugo opstati, i činjenica je da ljudi u Srbiji vole nešto opipljivo, a to je keš.

Ono što malo građane buni jeste i mogućnost zloupotreba kartica naročito na internetu.

– Ipak i tu se situacija menja na bolje, jer su građani pažljiviji i više elektronski prosvećeni. Vremenom će sve više koristiti digitalna plaćanja – smatra dr Kovačević.

Na pijacu s novčanikom

Gotovina je potrebna kada se pazari na pijacama, zatim kada se kupuju neke sitnice, ali vremenom će to biti sve ređe. I naši građani vole da idu u korak sa vremenom, tako da u budućnosti treba očekivati još više digitalnog plaćanja – kaže dr Šuković.

Sutra – Hoće li digitalni novac zameniti kovanice (4): Putin zabranio kriptovalute