EPA/Christian Bruna

Interni dokumenti Evropske unije pokazali su da se Srbija nalazi na listi 10 najproblematičnijih zemalja kada je reč o poštovanju bezviznog režima, zbog čega se u Briselu vodi rasprava o ponovnom uvođenju viza, između ostalog i srpskim državljanima.

Analitičari navode da je vest o mogućem povlačenju viza Srbiji samo upozorenje, ali i da bi mogao da bude uveden neki sistem registracije za ulazak u EU, ukoliko se trend kršenja pravila putovanja nastavi.

Portal EUObzerver objavio je da su nezakonit boravak i neosnovani zahtevi za azil građana Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju.

Prema internom dokumentu EU, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima realna opcija.

Prema zvaničnim podacima Nemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.

“Nezadovoljstvo se izgleda nakuplja u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, u trenutku šire rasprave o zaustavljanju navodne zloupotrebe”, navodi briselski portal.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove smatra da u ovom trenutku nije realno da budu ukinute vize građanima Srbije, ali ističu da je reč o ozbiljnom upozorenju. On kaže da se priče o povlačenju viza za Albaniju, Srbiju i druge zemlje pojavljuju svake godine.

– To je zbog činjenice da kreće hladno vreme kada nažalost građani Srbije i ostalih zemalja koriste priliku, kada nemaju sezonske poslove u Srbiji, da ih potraže u Nemačkoj, Švedskoj ili drugim razvijenim evropskim zemljama. Ta poruka zapravo služi da se na neki način podsete vlade u regionu da treba da ulože dodatne napore u obaveštavanje sopstvenih građana da je nelegalan boravak u EU, a pogotovo rad bez radne dozvole kažnjiv – kaže on.

Beširi, međutim, upozorava da ukoliko se nastavi ovakav trend, u narednom periodu postoji mogućnost da EU uvede nekakav sistem registracije za ulazak u Uniju, kao što postoji za ulazak u SAD.

– Dakle, da se pre putovanja vi registrujete. Da li će to biti samo po principu odobravanja registracije ili samo da morate da imate tu registraciju, to je sad već drugo pitanje. Gotovo je sigurno da će u narednom periodu, od nekoliko godina, biti malo zaoštrena ta politika slobodnog putovanja, jer je dosta ljudi je zloupotrebljava – kaže Beširi.

Vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute su za građane Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010, Moldavije 2014, a Gruzije i Ukrajine 2017.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here