Hoće li se Obama izviniti Merkelovoj?

0

Poseta Americi prilika da se razjasne odnosi: Angela Merkel i Barak Obama
 

Koje konsekvence snosi američka tajna služba NSA zbog afere prisluškivanja? I, šta će biti sa Edvardom Snoudenom?

 

Kada je ovaj bivši službenik američke NSA, koji se nalazi u moskovskom azilu, prošle jeseni obelodanio da su Amerikanci godinama prisluškivali savezničke građane, političare, pa i samu kancelarku, poslovično hladnokrvna Merkelova je iznervirano odreagovala: "Špijuniranje među prijateljima – to nikako ne ide!"

U međuvremenu je šefica nemačke vlade spustila ton i više puta ponovila da planirani transatlanski trgovinski sporazum ne sme da trpi, jer nemačke firme će ovim ugovorom naročito da profitiraju. Umesto nje su ulogu kritičara SAD preuzele njene partijske kolege i socijaldemokrati kao koalicioni partneri. Njihov lider, Zigmar Gabrijel, nedavno je prozvao Amerikance zbog izdaje slobode mišljenja, a ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je izjavio da se "SAD ponašaju bez mere" i izrazio sumnju u uspeh kancelarkinog puta za dve nedelje.

 

Spas u hladnom ratu

Ventil za trenutne nemačko-američke odnose bi mogao da bude stari mehanizam hladnog rata, za koji se verovalo da je davno prevaziđen. U svetlu aktuelnih dešavanja i političkih kriza, on ponovo povezuje Zapad u jedan front, koji se suprotstavlja ostatku sveta, zaključuje nemačka štampa.

U političkoj javnosti se ne računa sa brzim rešenjem NSA afere, već pre sa okvirima ponašanja koji bi mogli da se donesu do leta, a kojima bi se obuhvatila buduća saradnja na raznim političkim poljima.

Paralelne aktivnosti na potpisivanju sporazuma između nemačke tajne službe i NSA su u toku, a Berlin još uvek čeka na američku reakciju nakon što je predlog poslat u Vašington.

Obama bi najviše voleo da od Merkelove čuje poruku "Mi smo partneri", ali ona teško da će mu učiniti tu uslugu, iako su u antiterorističkoj borbi nemačke službe veoma upućene na informacije NSA, piše ovdašnja štampa.

Neće biti zaobiđen ni neizbežni Snouden, za šta se brinu naročito partije Levih i Zelenih, koje žele da on svedoči u Nemačkoj. Jedva da prođe jedna nedelja u kojoj opozicija ne zahteva od Merkelove da se više angažuje po tom pitanju. U koaliciji se, nasuprot tome, strahuje da bi dolazak Snoudena u Nemačku dodatno pogoršao ionako zategnute odnose.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here