EPA/Alban Bujari
Fatmir Ljimaj (prvi sleva dole), Hašim Tači (u sredini) i Sulejman Seljimi

Slučaj “žuta kuća” verovatno se neće naći u optužnici protiv Tačija, već će prevladati zločini nad Albancima pre samog rata, jer je u pozadini priče o optužnici politika SAD koja na ovaj način pokušava da disciplinuje lidera kosovskih Albanaca, piše Sputnjik.

– Optužnice Specijalnog suda Kosova protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i jednog od najuticajnijih političara Kadrija Veseljija, još nisu validne, reč je samo o predlogu, koji nema pravnu snagu – kaže za Sputnjik advokat sa velikim iskustvom u radu sa sudom za ratne zločine Toma Fila.

Optužnica protiv Tačija i Veseljija još ne postoji

On objašnjava da pre svega treba razumeti da je reč o predlogu za optužnicu protiv Tačija i Veseljija, da je jučerašnje saopštenje Suda samo deo procesa i da se još nije stiglo do konkretne optužnice. Po proceduri, postoji sudija koji odobrava optužnicu, kao i u Haškom tribunalu, tužilaštvo je napiše i onda predlaže da se stavi na pravnu snagu, objašnjava Fila.

– Postoji jedan sudija koji to mora da potpiše. Njegovim potpisivanjem, ta optužnica stupa na pravnu snagu. To znači da su ispunjeni elementi za suđenje. Prema tome, ovo jeste lep potez, dobar potez Tužilaštva, ali prvo hoću da vidim da ga potvrdi sudija u Prištini zadužen za međunarodne zločine, tada ćemo videti šta će dalje da bude – navodi on.

Fila dodaje da, ako sudija potpiše predlog za optužnicu, proces može da krene za svega nekoliko dana, jer optužnica nije nova. “Sud je verovatno smatrao da je potrebno da se ovo objavi zbog opstrukcije dvojice optuženih, zbog opstrukcije međunarodne pravde”, kaže Fila.

“Haradinaj je takođe ubio više svojih, nego Srba”

On dodaje da ga ne bi iznenadilo da se Tači više tereti zbog ubistava Albanaca, nego Srba.

– Haradinaj je takođe ubio više svojih, nego Srba. Oni su ubijali prvo svoje, čišćenje je vršeno nad svima onima koji su sarađivali sa Srbima, koji su bili u organima vlasti, koji nisu hteli da plaćaju. Nije to ništa novo. Ubijali su uglavnom Albance, onda Srbe, pa Rome – kaže Fila.

Fila takođe veruje da se slučaj „žuta kuća“ neće naći u optužnici protiv Tačija. On smatra da je u pozadini cele priče politika, da Amerika na ovaj način pokušava da disciplinuje lidera kosovskih Albanaca, koji je, kaže, više ne sluša u dovoljnoj meri.

Advokat Branislav Tapušković smatra da će Tači najverovatnije biti optužen za najteža krivična dela ratnih zločina, od mučenja do stotinu ubistava. On smatra da slučaj može imati posebnu težinu ako se u optužnici, pored zlodela nad Albancima i Srbima, nađe optužba za progon.

– Verovatno će malo Srba biti u optužnici, zapamtite šta sam vam rekao, iako se još ništa decidno ne zna o sadržini optužnice. Oni još ništa nisu saopštili od ključnih stvari, ali su pomenuli progon. I to je možda najzanimljivije, najveći progon posle “Oluje” je bilo ono što se dogodilo nakon što su međunarodne snage ušle, više od 200 hiljada Srba je proterano. Ali u ovom momentu ni to se ne zna.Ovo je samo igranka u vezi ovih stvari koje treba da se dogode u Briselu i Vašingtonu – To su samo političke igre. Zaboraviće se na tu optužnicu – tvrdi Tapušković.

6 COMMENTS

  1. Naravno da neće, “Žuta kuća”.
    U taj zločin je teže da se sakrije bagra koja je ove ratove i napravila. Tači i njegovi pajtaši su samo sluge.
    Kako su organi nošeni po belosvetskim bolnicama? U ceger? Ajte molim Vas. Ko je plaćao, ko je naručivao, ko je organizovao? Ovi grešnici su samo želeli da profitiraju pa su se ponadali da imaju saveznike. Potrošna roba!
    Proćiće kao i mnogi koji su bili takozvani saveznici Amerike

  2. Taci nece odgovarati za nista.
    Ova njegova tzv optuznica je izvadjena iz zamrzivaca od strane EU globalista samo da bi se opstruirao njegov i Vucicev odlazak u Vasington. Upamtite sta sam rekao !

  3. Da tačno je i to da albanska mafija u SAD je povezana sa kolumbijasko-peruanskim kartelom. Šta to znači? To znači da albanska mafija u SAD dobija od Kolumbijanske i Peruanske mafije ogomne tone Kokaina u SAD i od te prodaje koke u SAD šiptarska mafija platila u korist Demokrata za itbore Predsednika i na taj način žele da Donald Tramp izgube u Novembru izbore. Da li to Tramp i njegovi saradnici npr: Grenel znaju to je opet Grenelov, Pompeov i Trampov Problem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here