Cela srpska zajednica u Australiji ove godine ima mnogo razloga da se ponosi svojim fudbalskim klubovima. U tek završenoj sezoni šampionske titule osvojili su Beograd Vudvil iz Adelajda i Dajanela Beli orlovi iz Perta, dok su epidemiološka kriza i prekid takmičenja u Viktoriji sprečili ekipe Drine iz Nobl Parka i Vestgejt Sinđelića da ostvare isti uspeh u svojim ligama.

Posebnu težinu ima titula kojom su se okitili fudbaleri Beograda, jer su osvajanjem pehara prvaka izborili plasman u Premijer ligu Južne Australije i iduće godine biće jedini srpski klub na kontinentu koji će se takmičiti u najvišem NPL rangu u svojoj državi.

Među ljubiteljima fudbala u Adelajdu još se prepričavaju pobede ostvarene u plej-ofu protiv najvećeg konkurenta, ekipe Vest Torens Birkale.

Ali, uprava najstarijeg kluba srpske zajednice u Australiji nema vremena da uživa u velikom uspehu i da spava na lovorikama.

Predsednik Beograda Andrija Buco Popović i njegovi saradnici već su zasukali rukave i počeli da rade na pripremama za narednu sezonu u kojoj će posle šest godina odsustva zaigrati u društvu najjačih klubova Južne Australije.

– Lepo smo proslavili zasluženi povratak u NPL, ali naše ambicije se ne završavaju na tom uspehu. Sad kad smo se vratili tamo gde pripadamo, nećemo se zadovoljiti samo nekom epizodnom ulogom – kaže Popović u razgovoru za “Vesti”.

Trener Beograda Demijen Mor

U Vudvilu su već postavili metu koju će nišaniti dogodine.

– Naš cilj u idućoj sezoni nije da se grčevito borimo za opstanak u društvu najboljih. Ambicije nam pre svega određuje slavna istorija kluba i reputacija koju već decenijama imamo u Južnoj Australiji. Zbog toga je osnovni plan da budemo među prvih šest ekipa u NPL, da izborimo plasman u doigravanje, a onda i da napadnemo titulu šampiona ako se za to ukaže prilika.

Kako bi ekipa bila konkurentna i u elitnom takmičenju, već su preduzeti značajni koraci ka formiranju respektabilnog igračkog sastava za narednu sezonu.

Beograd je do sada već potpisao nove ugovore sa grupom prvotimaca koji su ove godine činili okosnicu tima, u narednim danima se očekuje postizanje dogovora sa još nekolicinom fudbalera, a počela su da pristižu i prva pojačanja.

Čuvar mreže Beograda Dil Čemberlen proglašen je za najboljeg golmana u ligi

– Želimo da treneru Demijenu Moriju obezbedimo što kvalitetniji tim, koji će moći da se nosi s jačom konkurencijom. U ovoj sezoni smo već imali iskusnu i dobru ekipu, pa pre svega želimo da zadržimo većinu igrača. Takođe, potrebna su nam pojačanja sa iskustvom iz NPL ranga i na tome već radimo, naročito na povratku momaka srpskog porekla koji su ponikli u Beogradu. Neće biti lako da se formira jak tim jer su i finansijska očekivanja u najjačoj ligi daleko veća nego u Prvoj državnoj ligi. Poznato nam je koliko novca na ugovore troše klubovi poput Adelajd Sitija, Kometsa, Metrostarsa, Olimpika… Zato bi nam svako sponzorstvo i svaka pomoć od članova naše zajednice mnogo značili.

Sportski deo nije jedini prioritet uprave kluba. Buco Popović najavljuje i velike infrastrukturne radove u narednim mesecima.

Jedan od najboljih igrača Beograda Stefan Simić

– Pre svega treba da obnovimo teren. Ove godine su sve naše selekcije koristile glavno igralište na Frenk Mičel Parku i trava nije u najboljem stanju. Kako bi prvi tim dogodine imao idealne uslove za utakmice u NPL, potreban je klupski trening kamp i na tom projektu se već radi. Ulažemo 750.000 dolara u postavljanje osvetljenja na dva terena u jednoj obližnjoj školi, kako bismo tamo mogli da organizujemo treninge svih muških i ženskih timova. Onda bi se naš glavni teren koristio samo za utakmice. Takođe, plan je da poboljšamo rasvetu na Frenk Mičel Parku, što će nam omogućiti da na domaćem terenu igramo petkom uveče i privučemo još veći broju navijača.

Zbog činjenice da se Beogradov teren nalazi u reonu šireg centra grada, u rezidencijalnom naselju, proširenje nije moguće, pa će pomenuti trening kamp biti nešto dalje.

– Nažalost, nema dostupnog zemljišta u našoj blizini, pa se širimo na drugu stranu, četiri kilometra od kluba. To će nam organizaciono predstavljati dodatni problem, jer je izuzetno teško obezbediti dovoljan broj volontera koji bi pomogli da sve funkcioniše kako treba na dve različite lokacije. Zbog toga pozivamo sve ljude iz vnaše zajednice koji su voljni da pomognu klubu da se jave i da nam se priključe, kako bismo svi zajedno stvorili što jači Beograd, ne samo za narednu sezonu, već za desetogodišnji period. Naš Beograd i srpska zajednica to zaslužuju, jer je ovaj klub već 72 godine jedan od stubova zajednice u Adelajdu i želja svih nas u klubu je da još dugo predstavlja prepoznatljiv srpski brend u celoj Australiji – kaže dugogodišnji predsednik Beograda Andrija Buco Popović.

Andrija Popović (levo) sa legendarnim igračem kluba Sejnom Tobijasom koji je odigrao preko 350 utakmica za Beograd

Nedostaje Karađorđev kup

Beograd Vudvil je stalni učesnik i višestruki osvajač Karađorđevog kupa. Zbog pandemije, svesrpsko fudbalsko takmičenje u Australiji se ne održava od 2019. godine.
– Mislim da svim našim klubovima u Australiji nedostaje Karađorđev kup – kaže Popović i izražava nadu da će u 2022. godini biti moguće održavanje ovog tradicionalnog turnira.
– Bilo bi sjajno ako bi se stvorili uslovi da se okupimo dodogodine. Ali, ne znam koliko je realno da će se u narednih godinu dana situacija s kovidom stabilizovati i da će biti moguće organizovati okupljanje ekipa iz cele Australije. Svakako, mislim da vredi razmišljati o tome i pokušati održavanje Karađorđevog kupa.

Stižu pojačanja

Uprava Beograda je u proteklih nedelju dana potpisala nove ugovore sa gotovo svim standardnim prvotimcima. Deo tima u 2022. biće najbolji golman lige Dil Čemberlen, zatim napadač Evan Kunavelis, pa iskusni Džejs Kamins, kao i Džejkob Batler-Bauden, Met Džons, Antonios Natsiopulos, Nikola Jokić, Tomas Lav, Džordan Padler. Jedan od najboljih igrača ekipe Stefan Simić već ima ugovor za narednu sezonu, a dovedena su i dva premijerligaška pojačanja – Pol Radiče iz Adelajd Sitija i Ajzak Malen iz Blu Iglsa. U narednim danima se očekuje još novih, zvučnih imena.

Svi u službi kluba

Na pitanje koji je recept za uspeh Beograda, Andrija Popović odgovara:
– Svi u Vudvilu radimo na ostvarenju istog, zajedničkog cilja. Igrači, navijači, treneri, uprava i volonteri, svi smo podređeni isključivo uspehu kluba. Nijedan pojedinac nije iznad Beograda i tako treba da rade svi koji žele da ostvaruju dobre rezultate.

Povezivanje srpskih klubova

Uspesi Beograda i Dajanele ove godine, kao i titule koje su prethodnih sezona osvajali Sveti Đorđe iz Brizbejna i Beli orlovi iz Kanbere, nedvosmisleno govore da klubovi srpske zajednice imaju ogroman potencijal. Andrija Popović kaže da bi jače povezivanje naših klubova doprinelo još većim uspesima.
– Bilo bi jako dobro da se povežemo, da sarađujemo jedni s drugima na nekoj vrsti korporativnog udruživanja. Potrebno je da razmenjujemo informacije, iskustva, a kada je to moguće i da igrači prelaze iz jednog u drugi srpski klub. Samo zajedno možemo da stvorimo prepoznatljiv brend od srpskih fudbalskih klubova u Australiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here