Hoćeš azil, čisti svoj smeštaj

Z. Mirković - Vesti
Z. Mirković
Austrija je previše darežljiva prema azilantima: Norbert Hofer i Nemanja Damnjanović

Norbert Hofer, novi lider Slobodarske partije Austrije (FPOe) protivi se politici masovne imigracije i smatra da tražioci azila treba sami da čiste svoj smeštaj.

– Polazim od toga da većina tražilaca azila, koji dolaze u Austriju, kod kuće nemaju kućne pomoćnice koje čiste i ne vidim zašto bi Austrijanci trebalo da plaćaju čišćenje njihovih smeštaja – rekao je Hofer, koji je prošlog vikenda izabran za novog šefa stranke.

Ti ljudi, kako dodaje, ionako nemaju druge obaveze, a neko mora da im čisti.

– To nećemo prihvatiti – najavio je on.

Austrija je, smatra Hofer, suviše darežljiva prema onima koji traže azil. Nezavisno od konkretnih izgleda na pozitivan odgovor na zahtev za azil te osobe u Austriji dobijaju smeštaj, hranu, odeću i džeparac, a svaki tražilac azila košta državu u proseku više od 1.000 evra mesečno, ukazuje lider FPOe.

Hofer ističe da su u tim troškovima i izdaci za firme koje čiste smeštaj azilanata.

– Te izdatke onaj koji stavlja smeštaj na raspolaganje, a to su po pravilu savezna država i pokrajine, mogu uštedeti – kaže on.

Trenutno su eksterne firme angažovane za čišćenje smeštaja ili se plaća azilantima koji to prihvate, ali ne po ceni od 1,50 evra po satu, kako je tražio Herbert Kikl, doskorašnji ministar unutrašnjih poslova, već po većoj satnici.

– Čišćenje sopstvenog stana sigurno nije društveno korisni rad. To je deo normalnog života i za to ne sme biti plaćan novac – ističu Hofer i Kikl.

Hofer podseća da prošla vlada u kojoj je učestvovala FPOe nije prihvatila Pakt UN o migraciji iz Marakeša usvojen 2018. godine

– Taj sporazum zemljama, koje ne podstiču migraciju ili se kritički odnose prema njoj preti sveobuhvatnim sankcijama. Da je prihvaćen on bi bio međunarodno pravno obavezujući i Austrija više ne bi mogla sama da odlučuje ko u nju dolazi – naglašava Hofer.

Taj sporazum, prema njegovim rečima, UN su pokušale gotovo neprimetno da uvedu, a predviđao je i ukidanje sredstava podrške medijima koji kritički izveštavaju o migrantskom problemu.

FPOe smatra, zbog aktuelne situacije, da je azil zaštita na određeno vreme, a ne sme biti korišćeno kao lažni izgovor za ekonomsku migraciju.

– Siromaštvo i klimatske promene nisu razlog za azil, a kada jednom nestane razlog za azil potrebno je da se azilant vrati u svoju domovinu – ističe Hofer.

Pritisak Nemačke

Hofer ukazuje, da je loša i prisilna raspodela migranata na države EU, što žele da nametnu pre svega nemački političari.

– FPOe tome jasno kaže „ne“. Nemački političari prizivaju talase izbeglica u svoju zemlju i žele sada da ih raspodele po čitavoj Evropi. Oni su svojim ponašanjem jasno prekršili važeće pravo EU – Dablin III. Zemlje koje su se pridržavale Dablinskog sporazuma i zaštitile svoje granice, kao Mađarska, okarakterisane su kao neprijateljske – konstatuje Hofer.

Levičarski romantizam nije rešenje

Hofer ukazuje da nije zaboravljen bivši kancelar Verner Fajman, iz redova SPOe, koji je Austriju želeo da štiti „malim propusnim vratima“.

– Levičarski romantizam i slogan „uspećemo“ nisu rešenje. Posledice su po pravni sistem pretrpani zatvori i preopterećeni sudovi, kao i potpuno preopterećenje policijskog aparata sa hiljadama prekovremenih sati. Međutim i škole, socijalni i zdravstveni sistem dostigli su granice mogućeg – upozorava Hofer.