Pexels
Ilustracija

Hodanje je brz način da se vaše telo pokrene, a ne košta ništa i uglavnom ga mogu praktikovati sve starosne grupe.

Vraćanje u kondiciju, poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja, a možda i gubitak kilograma uopšte ne mora da bude toliko težak.

Hodanje možete da prilagodite svom vremenu, željama i rasporedu. Tako dvadesetominutna šetnja do posla može da postane vaša svakodnevica, a oni hrabriji mogu da se odvaže i na duže rute, pa mogu da pešače 5, 10 ili 20 kilometara.

Ako vas ovako jeftin sport i praktičnost ne uvere da je šetanje baš za vas, možda mišljenje stručnjaka hoće.

Osim ubrzanja otkucaja srca i aktiviranja mišića, hodanje kao vežba niskog intenziteta utiče i na povećanu energiju, duži životni vek, manje stresa, nižu stopu depresije i jednostavnije upravljanje sopstvenom težinom.

Osim toga, velika je verovatnoća da ćete se osećati bolje već nakon 10 minuta šetnje što, na kraju, rezultira većom motivacijom.

Ako već praktikujete šetanje, a ne vidite pomak, stručnjaci preporučuju da probate da se držite rasporeda.

Prema istraživanjima klinike Mejo, brzo kretanje 30 minuta, pet puta nedeljno je odličan izbor za početak. Odredite sebi dane kojima ćete hodati, kao i tempo kojim ćete to činiti.

Kad počnete teško da dišete, ali još uvek možete nesmetano da učestvujete u razgovoru, krećete se idealnom brzinom.

Šetnjama možete dodavati određeni intenzitet hodajući uzbrdo ili nizbrdo ili jednostavno ubrzavajući ritam na koji ste navikli.

Povećavanjem napora sagorevate više kalorija i pred svoje mišiće stavljate izazov, a vremenom će to dovesti do gubitka kilograma i bolje kondicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here