Tanjug
Vitezovi pravoslavlja: Ognjen Maraš, Miloš Ajković i Aleksandar Babić

Protest zbog usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, protiv kojeg je Srpska pravoslavna crkva i deo vernika, četvorica mladića iskazala su krenuvši na pešačenje od Beograda do Podgorice dugog više od 500 kilometara kako bi stigli na litiju u glavni grad Crne Gore 23. februara.

Inicijativa je potekla od Ognjena Maraša (28) i Miloš Ajković (26) iz Crne Gore koji su, kako su rekli, odlučili da krenu na hodočašće kako bi crnogorskim vlastima poručili vlastima da su spremni da se na svaki način bore za Crkvu. Pridružili su im se Aleksandar Babić (40) iz Prijepolja i Miroslav Antić (51) iz Zemuna. Litije se inače održavaju od usvajanja zakona u Crnoj Gori se, svakog četvrtka i nedelje u organizaciji Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Ovoj akciji je prisustvovao lider Prave Crne Gore, Marko Milačić koji je za “Vesti” ovaj pohod nazvao biblijskom akcijom.

– Svi znamo kako je teško u ovo vreme pešačiti dnevno 40 do 60 kilometara, 12 dana. Momci koji su inicijatori su iz Zete koja inače trpi stravičan pritisak režima u Podgorici zbog građanske neposlušnosti, pa je velika stvar što su ti mladi vitezovi upravo iz ove oblasti – priča Milačić.

On ističe da je jedan od njih i pored nedavne operacije tumora na potkolenici odlučio da krene na dugi put, što vidi kao neopisivu motivaciju za sve ljude pravoslavne vere.

– Ma gde oni živeli, treba da maksimalno doprinesu ovoj stvari, jer je to svesrpska i svepravoslavna borba. Ako otmu hram Vasilija Ostroškog i ostalu imovinu SPC u Crnoj Gori oteli su od svakog Srbina u svetu. Odbrana svetinja je od ogromne važnosti i zato pozivam naše rasejanje da uzme direktno učešće u odbrani naših svetinja – poručio je Milačić.

Antić: Rat s istorijom

Istoričar Čedomir Antić obratio se javnim “pismom braći, ali i svima onima koji to nisu”, a kako kaže, “obratio se i crnogorskom diktatoru” koga je u pismu okarakterisao kao “ostarelog, nervoznog i uplašenog Mila”.

“U ratu protiv demokratije, on je otpadnik koji se odrekao prošlosti da bi većini građana uskratio budućnost. Njegov rat s istorijom, sukob je sa razumom koji je temelj demokratije”, naveo je Antić i poručio da je u svim borbama za demokratiju važno izdržati.