EPA/Valdrin Xhemaj
Enver Hodžaj

Poslanik DPK i bivši zamenik premijera Enver Hodžaj izjavio je da se članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama može postići samo kroz dijalog Beograda i Prištine i da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude ključna tema tog procesa.

– Dijalog je ključna tema, on je u interesu zemlje. Članstvo u UN može da se postigne samo kroz dijalog Kosova i Srbije. Mislim da dijalog o tehničkim pitanjima treba da se transformiše u politički dijalog i da glavna tema bude pitanje međusobnog priznavanja – rekao je Hodžaj.

On je, međutim, naveo da je cilj Srbije u dijalogu da Kosovo zadrži u statusu kvo. Prema njegovim rečima, politička situacija u Evropi ide u prilog Кosovu.

– Nova geopolitička situacija u Evropi je veoma povoljna za nas da izvršimo pritisak na Srbiju i Zapad da izvrši pritisak na Srbiju da ostvarimo neke stare ciljeve koje nismo ostvarili u poslednjih 15 godina. Postizanje sporazuma sa Srbijom vidimo kao hitno, kao vitalno – naveo je Hodžaj.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku-Redžepi kaže da se dijalog o međusobnom priznavanju pretvorio u tehnički i da nema konkretnog koraka u tom procesu, kao i da se ne očekuje se da će kosovska vlada zaključiti temu dijaloga Kosova i Srbije.

– Dijalog koji je bio u poslednjoj fazi za međusobno priznanje, prerastao je u tehnički dijalog i ne vidimo nikakve konkretne korake. Ne očekujem nikakav razvoj u dijalogu – rekla je Bunjaku-Redžepi.

3 COMMENTS

  1. Кад истјерате НАТИ и ЕУ и њихове мировњаке,размислит ћемо.А ивако,нек се курзи и рама пуцају у гузицу или да се најаше вљорице

  2. A sta ćemo sa 1244,Kumanovskim, Brislelskim … to sto vam ne odgovara ne važi, dobicete ali ovaj nas čvornovati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here