Hodžaj: Srbija i Kosovo da potpišu mirovni sporazum

0

Enver Hodžaj: Srbija ne priznaje nezavisnost već egzistenciju Kosova
 

"Dijalog ne može da traje beskonačno. Mora da vodi nekuda. Pre nego što Srbija postane članica EU trebalo bi da sa nama postigne pravno obavezujući dogovor o odnosima. To je termin koji koristi Unija", rekao je Hodžaj.

 

On je rekao da Kosovo želi mirovni sporazum sa Srbijom koji bi "jednom i zauvek zatvorio loše poglavlje stogodišnjeg konflikta".

 

"Trebalo bi da vodi priznanju Kosova kao nezavisne države, našem prijemu u međunarodne organizacije, uključujući UN i uspostavljanju diplomatskih odnosa Beograda i Prištine", kazao je Hodžaj.

 

U intervjuu tokom posete Bratislavi krajem oktobra, a koji danas objavljuje slovački list, Hodžaj je priznao da Srbija, doduše, nije priznala Kosovo, ali da je prihvatila njegovu političku egzistenciju.

 

"Ne tvrdim da je Beograd priznao Kosovo. Međutim, prihvata političku realnost. U vezi sa tim tumačim i svoju posetu Beogradu. Bio je to neformalni susret ali dobio sam pozivnicu kao i svi ostali", kazao je Hodžaj i dodao da će isto tako uputiti pozivnicu šef srpske diplomatije Ivici Dačiću kada Kosovo bude organizovalo u narednih šest meseci tu konferenciju šefova diplomatija regiona.

 

"Mogao bi Dačić da poseti Kosovo i kao predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju kojoj će Srbija predsedavati. Čujem da planira putovanja po regionu. Mogao bi da dođe i na Kosovo. Biće dobrodošao", rekao je kosovski ministar.

 

Hodžaj je u intervjuu apelovao da incidenti poput onog na utakmici fudbalskih reprezentacija Albanije i Srbije u Beogradu ne utiču na agendu na političkom nivou.

"Time bi trebalo da se bave sportski savezi. Pored toga, moram da kažem da je mnogo ljudi na utakmici vikalo ‘ubijte Albance’. Upravo zato nam je potreban treći tip dijaloga. Ne radi se samo o procesu normalizacije međudržavnih odnosa Srbije i Kosova. Već i o promeni načina na koji gledamo jedni na druge", rekao je Hodžaj.

 

Taj treći tip dijaloga je, prema rečima Hodžaja, dijalog cela dva društva, što je zadatak za medije, građansko društvo, obrazovne institucije, kulturne elite na obe strane koje bi trebalo da zajedno doprinose poboljšanju odnosa i traganju za pomirenjem.

 

"Srpski premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić nastoje da pomere Srbiju ka EU. Shvataju da je za to potrebna i normalizacija odnosa sa Prištinom", zaključio je Hodžaj u današnjoj Pravdi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here