EPA/Valdrin Xhemaj
Enver Hodžaj

Bivši kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj kaže da bi Sporazum o Zajednici srpskih opština koji je potpisalo Kosovo trebalo da bude deo konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije i članstvu Kosova u UN.

Zamenik predsednika Skupštine iz redova DPK rekao je da uz pojačano angažovanje Amerikanaca u tom procesu Kosovo mora da preduzme konkretne korake ka konačnom sporazumu sa Srbijom.

Hodžaj je rekao i da je američki ambasador Džefri Hovenijer pre nekoliko dana kada je govorio o ZSO isključio treći nivo vlasti.

– Pažljivo sam pratio i pročitao nekoliko puta intervju ambasadora Hovenijera, u kojem je više govorio o odgovornostima i nadležnostima koje su u Ahtisarijevom paketu i time isključujući treći nivo vlasti i strah od mogućnosti stvaranja Republike Srpske kao u Bosni i Hercegovini. Pošto sam bio deo pregovora u Beču i poznajem tamošnje diskusije, veoma dobro razumem jasnoću američkog stava – rekao je Hodžaj.

Bivši zamenik premijera Hodžaj je rekao da Kosovo treba da vidi dijalog kao sredstvo za postizanje cilja da postane članica UN.

– Svako ko veruje da Kosovo treba da postane država članica UN, treba da vidi dijalog kao sredstvo za postizanje takvog cilja! Dijalog je od vitalnog značaja za završetak izgradnje države Kosova i ne vidim da Kosovo mora decenijama da ostane van međunarodnog sistema, gurajući ovu temu na neodređeno vreme sa stare vlade na novu vladu – rekao je Hodžaj.

On je naveo da se SAD, u ovom vremenu dramatičnih događaja u istočnoj Evropi, fokusiraju na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

– Mislim da treba da budemo ozbiljni i da preduzmemo konkretne korake da postignemo obostrano priznanje. Ali ako se to ne dogodi sada, možda ćemo propustiti šansu, možda istorijsku! Zabrinut sam zbog iluzije koja se stvorila na Kosovu da Kosovo kao država može da ostane neograničeno van UN i da je to u interesu Kosova, jer nije – zaključio je Hodžaj.

4 COMMENTS

  1. Ovaj se ocito nije probudio. Nece biti nikakvog sporazuma. Vreme radi za Srbiju. Samo jos da Srbomrsci uvide da su, nerazumljivo, na pogresnoj strani. Svako, ko malo razmislja a citao je Lajosa Zilahija, vidi da su Srbi manja nesreca. Srbi su prva zrtva crvenih – sada vladaju potomci Nesrba. Narode, prestanite da se nerazumno radujete.

  2. Šta god da bude biče po nalogu EU i USA tu je kraj priče i onako padaju vlade po istom nalogu neko mora da potpiše od obe strane mora uskoro videčemo ko taj što potpiše nudi se njemu vlada za 8 god i mesto Precednika i Premijera jer i onako narod nikada niko pitao nije neče ni sad ništa novo klasika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here