EPA/Andrej Čukić

Ponekad zaista boli kad vidite da ljudi hvale Rusiju, pa čak i demonstriraju u korist Rusije u zemljama u kojima je najvažniji investitor, najvažniji trgovinski partner – Evropska unija, kaže Kristof Hojzgen, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije i bivši nemački ambasador pri Ujedinjenim nacijama.

– Mislim da moramo biti mnogo bolji u javnom demonstriranju onoga što Evropa radi. U zemljama u kojima je Rusija popularna i gde nije osuđena za ono što radi u Ukrajini, moramo da budemo aktivniji – navodi Hojzgen da DW i dodaje:

– To moramo da radimo i van Evrope. Jedan od velikih izazova s kojima se suočavamo je to što su mnoge zemlje takozvanog Globalnog juga, kada posmatraju sukob Ukrajine i Rusije, zauzele podjednaku distancu od obe strane. I mislim da moramo veoma jasno da stavimo do znanja da ono što Rusija radi u Ukrajini nije nastavak sukoba Istoka i Zapada, već je to flagrantno kršenje međunarodnog prava.

– Pokušali smo sve sa Rusijom kako bismo ukrajinsku krizu rešili diplomatskim putem. Putin je odlučio da preduzme vojne akcije. I razumem Ukrajince koji kažu: “Ne možemo da potpišemo sporazum sa Rusijom, jer se Rusija ne pridržava nijednog sporazuma koji je potpisala u prošlosti”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here