Ruska obaveštajna agencija i kineski špijuni stajali su iza sajber napada na Evropsku agenciju za lekove (EMA) prošle godine, objavio je danas holandski list “De Volkskrant” pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Prema listu, EMA je bila na meti kineskih špijuna u prvoj polovini 2020. godine, a potom ruskih obaveštajaca kasnije tokom godine, prenosi Rojters.

Ruski hakeri su navodno imali pristup sistemima EMA više od mesec dana, rekli su izvori za “De Volkskrant”.

Kinezi su pristup dobili hakovanjem sistema nemačkog univerziteta, novine su citirale izvore, dok su Rusi navodno iskoristili nedostatke u podacima EMA za verifikaciju u dva koraka i drugim vrstama sajber-odbrane.

Evropski regulator za lekove sa sedištem u Amsterdamu prijavio je u decembru sajber napad u kome su dokumenti koji se odnose na vakcine i lekove protiv kovid-19 ukradeni i procurili na internet.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar, ali Moskva je više puta demantovala zapadne optužbe o hakovanju.

Ni kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar. Peking je ranije saopštio da se čvrsto protivi svim oblicima sajber napada i da ih suzbija.

EMA je pokrenula istragu sa holandskim i evropskim organima za sprovođenje zakona, ali do sada nije pružila detalje o tome ko je mogao da izvrši napade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here